Manhems GM-turnering rond 9: Rozentalis och Hillarp Persson delade segern

IM John Paul Wallace

½-½

GM Emanuel Berg

GM Tiger Hillarp Persson

1-0

IM Torstein Bae

GM Eduardas Rozentalis

1-0

IM Victor Nithander

IM Daniel Semcesen

1-0

IM Jasmin Bejtovic

IM Erik Blomqvist

1-0

IM Axel Smith

Sista ronden bjöd på spännande spel och mycket kamp. När första tidskontrollen var avklarad var det fortfarande spel på fyra bord av fem. Endast partiet mellan Semcesen och Bejtovic var avklarat. Alla tre GM spelade för att vinna sina partier och Berg föreföll ligga närmast seger efter 4 timmars spel, men Wallace försvarade sig uppfinningsrikt och lyckades hålla remi. Det krävdes dock över hundra drag. Rozentalis parti mot Nithander böljade fram och tillbaka, men det känns ändå bra att Rozentalis mod att offra damen för tre pjäser lönade sig. Hillarp Persson spelade ett fint parti och vann säkert men inte utan stor kamp. Detta innebar att segern i årets GM-turnering kom att delas mellan Rozentalis och Hillarp Persson med Berg på tredje plats. Blomqvist blev fyra och Manhems hemmaspelare Nithander gjorde en mycket bra turnering och slutade på 4 poäng. Övriga resultat enligt turneringstabellen.

 Semcesen och Bejtovic spelade en klassisk variant av Kungsindiskt. Semcesen visade med torn g1 att han tänkte anfalla på kungsflygeln. Därför var det lite överraskande att  Bejtovic koncentrerade sina tunga pjäser på motsatt flygel och då även springarna befann sig på samma sida slog angreppet på svarts kung snabbt igenom. 1-0 till Semcesen.

Berg spelade Kungsindiskt och Wallace valde Sämisch som vit. Wallace ställde springare i slag på båda flyglar. En invit som Berg korrekt förkastade då de var synnerligen förgiftade. Efter dambyte började pendeln svänga över till Bergs förmån. Berg förbättrade konsekvent sin fördel och strax före tidskontrollen var Wallace tvungen att ge löpare för att förhindra bondepromotion på första raden. Spelet var dock fortfarande mycket svårspelat och i 47:e draget gick Berg fel med tornet och Wallace kunde kontra med 48.f6! Berg hade säkert planerat att sätta springaren på f3 men nu skulle vit promovera bonden på d8 med schack. Ett slutspel med torn plus springare mot torn uppkom, men Berg gav efter 112 drag upp vinstförsöken.

Hillarp Persson och Bae öppnade med Rubinsteinvarianten i Nimzoindiskt. Efter dryga tjugotalet drag var ställningen fortfarande helt jämn men Bae började få ont om tid och i mittspelet kunde Hillarp Persson vinna bonde. Slutspel uppstod med 4 bönder och torn plus löpare för Hillarp Persson mot 3 bönder torn plus springare för Bae. Hillarp Persson behandlade slutspelet med iskall precision, vann ytterligare en bonde och parti.

Ånyo en Sicilianare med Lb5 – Moskvavarianten – såg dagens ljus i partiet Rozentalis – Nithander. Rozentalis gav överraskande damen för tre lätta pjäser men hade möjligheten till starkare öppning då han borde ha tagit bonden på e7 med hot på torn och dam än löparen på g7. Komplicerat spel med chanser för båda spelarna uppstod. Nithander fick ge kvalitet strax efter 40:e draget men hade i gengäld en fribonde på b-linjen. Därefter föll också sista kvalitén för Nithander för att klara sig från matt. Till slut gav Rozentalis´ två torn och löpare utslag mot ensam dam. 1-0 för Rozentalis.

Som en raritet på schackhimlen dök antagen damgambit upp mellan Blomqvist och Smith. Vit rockerade långt och svart kort. Vem hinner först till angrepp? Utgången var oviss. I mittspelet hade vit det något enklare spelet och strax före tidskontrollen hade 39.Sc3 ställt Smith inför stora problem, men Blomqvist valde en annan fortsättning. Vits springare var dock starkare än svarts löpare. Blomqvist vann bonde och parti.