Manhems GM-turnering rond 8: Spännande slutrond väntar

GM Emanuel Berg remis
GM Tiger Hillarp Persson
IM Torstein Bae 0-1
GM Eduardas Rozentalis
IM Victor Nithander 1-0
IM Daniel Semcesen
IM Jasmin Bejtovic
0-1
IM Erik Blomqvist
IM Axel Smith ½-½
IM John Paul Wallace

Spänningen är på topp inför den avslutande ronden då det inbördes mötet Berg – Hillarp Persson slutade remi och Rozentalis tog tillfället i akt att komma ikapp sina stormästarkollegor genom att besegra Bae i dagens parti. Stormästartrion har därmed ett ointagligt försprång före övriga spelare och den inbördes ordningen kommer att avgöras i morgon.

Bae och Rozentalis spelade Engelskt öppning med tidigt dambyte. Partiet hade ett lugnt förlopp med försiktigt manövererande från båda sidor. Båda spelarna dubblerade tornen på d-linjen och Bae öppnade ställningen med bonde d5 som blev en isolani. Bae flyttade över tornen till c-linjen men missade i något sämre ställning att hans randspringare på a4 saknade reträttfält efter b5. Springarförlust och 0-1 till Rozentalis.

Vi fick åter se en Sicilianare med tidigt Lb5-drag som besvarades med Sd4. Bejtovic förde de vita styrkorna mot Blomqvist och prövade ett chansrikt kvalitetsoffer som resulterade i en uppriven kungsställning. Angreppet såg lovande ut men Blomqvist kunde rädda sig med en damschack och dambyte och behålla kvalitén. När Blomqvist så lyckades få sin kung i skydd var segern ett faktum.

I ett Engelskt parti fick Semcesen det klart bättre spelet mot Nithander med löparpar och klart aktivare ställning. Ett snyggt löparoffer på f2 indikerade att Semcesen stod på vinst men det gick grus i maskineriet och ett bakåtflytt med torn tre steg för långt gav Nithander möjlighet att hota dam och torn samtidigt vilket gav en kvalitet. Ställningen såg dock remibetonad ut då Nithander lyckades byta damer och därefter steg tornets styrka väsentligt mot Semcesens löpare. 1-0 till Nithander.

Morragambit blev den överraskande spelöppningen mellan Berg och Hillarp Persson. Berg fick ingen särskild aktivitet för sin offrade bonde utan det var snarare Hillarp Persson som fick goda chanser med öppen g-linje och löpardiagonal mot Bergs kungsställning. Trots svår tidsnöd – den eviga trettiosekunderstidsnöden – lyckades Berg hålla ihop ställningen och även Hillarp Persson befann sig en stund senare i samma oangenäma situation. Pjäsavbyten skedde och till slut var det bara bönder och damer kvar. Med öppna kungsställningar var remin ett faktum.

Smith och Wallace kämpade till bara kungarna var kvar. I ett Kungsindiskt parti rockerade spelarna åt olika håll där Smith kom först till angrepp på kungsflygeln och länge hade ett rejält tryck mot Wallace´ kung. Wallace försvarade sig dock segt och lyckades även klara sig ur en kvalitet mindre under en period av spelet. Med bara kungar kvar är utgången av partiet given.

Efter 8 ronder är stormästartrion i ledningen, GM Berg, GM Hillarp Persson, GM Rozentalis 5½ poäng. På 4 poäng IM Nithander, IM Blomqvist, IM Semcesen för IM Smith på 3½ och IM Bejtovic och IM Wallace 2½.