Verksamhet

Elitklubben Manhem

Schacksällskapet Manhem grundades 1906. Manhem växte under 1980-talet fram till att bli en av landets starkaste schackklubbar. Både 1995 och 1997 belade klubben andra plats i schackets elitserie, i vars maratontabell Manhem ligger högt. Manhems filosofi har att göra med att utveckla egna spelare, inte minst juniorer. Över lång tid har också nästan samtliga förstalagsspelare i klubben kommit från de egna leden; något nästintill unikt i schacksverige. Att Manhem har producerat en stor mängd bra spelare visas även av att klubbens andralag fyra gånger har tagit hem den näst högsta serien.

Breddklubben Manhem

Manhem är dock inte bara elit. Av tradition är klubben Göteborgs klart största med över 400 medlemmar i alla åldrar. Med elva lag i det allsvenska seriesystemet 2020/21 ges alla som vill tillfälle till spel mot andra klubbar. Höst och vår anordnar vi introduktionskurser för vuxna hemmaspelare – en succé som sedan millennieskiftet ingår som en självklar del av verksamheten. I klubbens turneringar (både höst och vår) finns det alltid en grupp speciellt för mindre erfarna spelare och nya medlemmar, den s.k. ”Lilla” gruppen som stundtals faktiskt varit den största.

Ungdomsverksamheten

Ungdomsverksamheten är en mycket viktig del av Manhem. Sedan juniorsatsningen drogs igång 1976 har klubbens ungdomar hemfört en lång rad SM-tecken. Tre gånger har vi vunnit Juniorallsvenskan, den mest prestigefyllda titel som finns i Sverige för en juniorklubb. I klubben har vi ett tiotal grupper på olika nivåer, där träningen anpassas efter tidigare kunskaper och erfarenheter. Utbildade tränare svarar för handledningen med hjälp av individuellt anpassade träningsmaterial. Självklart finns det också ett par nybörjargrupper. Alla är välkomna så fort vi får plats i någon grupp!

För den som vill finns också goda möjligheter att deltaga i de många schacktävlingar för barn och ungdom som regelbundet ordnas – självklart utan krav. Inte sällan ordnar vi schackresor till andra platser i landet. Vill Du börja spela schack i klubb – kom till oss! Vi tar väl hand om Dig!

Vad händer på klubben?

Under höstarna går vår viktigaste tävling, det årliga klubbmästerskapet, vars olika grupper tidvis samlat sammanlagt över hundra deltagare – en garanti för att alla kan få lagom motstånd. Nya medlemmar kan spela i den s.k. ”Lilla gruppen” för mindre erfarna och lågt rankade spelare. Formatet med Lilla gruppen återkommer också under Manhems vårmästerskap, som alltid spelas under senare delen av våren. Dessutom ordnas då och då kortare tävlingar över en kväll eller en helg, föredrag och träningar.

Arrangören Manhem

En bra klubb får inte glömma att det finns en värld utanför den egna lokalens väggar. Årligen återkommande större arrangemang är:

  • Schackdagarna på Nordstadstorget som inleder året. En tradition som har pågått sedan 1981.
  • Manhem Open. Vår traditionsrika tävling för yngre juniorer. går i juni (tidigare november).
  • Manhems schackvecka innehållande SS Manhems årliga internationella mästarturnering och vissa år även Manhems internationella stormästarturnering, där våra toppspelare får mäta sina krafter med internationell elit.
  • Schack-SM, som roterar och då näst till Helsingborg 2023. I Göteborg var SM senast 2004, 2005 och 2006 med bortåt 1 000 deltagare i en stor mängd olika spelklasser.
  • Kvibergspelen. En tävling Manhem anordnar som del i Sveriges schackförbunds grandprixserie på sju stora tävlingar. Tävlingsmässigt är detta något av en höjdpunkt för klubbens medlemmar då schackspelare från när och fjärran samlas och både god gemenskap och gott schackligt motstånd erbjuds.

Verksamhetsberättelse

Varje år sammanställs en verksamhetsberättelse över det gångna verksamhetsåret.  I berättelsen skriver enskilda styrelseledamöter om vad som hänt i klubben och ofta bifogas resultat från tävlingar och aktiviteter där manhemiter deltagit. Verksamhetsberättelser i pdf nedan:

SS Manhem Verksamhetsberättelse 2021-2022

SS Manhem Verksamhetsberättelse 2020-2021

SS Manhem Verksamhetsberättelse 2019-2020

SS Manhem Verksamhetsberättelse 2018-2019

SS Manhem Verksamhetsberättelse 2017-2018

SS Manhem Verksamhetsberättelse 2016-2017

SS Manhem Verksamhetsberattelse 2015-2016

SS Manhem Verksamhetsberättelse 2014-2015

SS Manhem Verksamhetsberättelse 2013-2014