Länkar

Sverige

Sveriges Schackförbund (SSF)

Sveriges Schackförbunds hemsida. Här hittar du senaste resultat för allsvenska serien (Elitserien, Superettan, division ett till fyra + diverse distriktsserier). Det finns även en kalender över aktiviteter som SSF anordnar plus annan information om och från SSF.

Göteborgs Schackförbund (GSF)

Göteborgs Schackförbunds hemsida. Här hittar du senaste resultat från tävlingar som GSF anordnar. Även en kalender över schackaktiviteter som anordnas i Göteborg samt annan information om och från GSF finns på sidan.

Göteborgs Schackveteraner

En förening för schackintresserade seniorer (60+ år alternativt 50+ för förtidspensionärer) i Göteborg. Anordnar diverse turneringar som lockar mången äldre spelare.

Svenska Schackbutiken

Svenska Schackbutiken startades av Ari Ziegler och säljer schackrelaterat material (schacklitteratur, schackdatorprogram, schackbräden, etc). Butik i Göteborg. Säljer även via webben.

Schackhandeln

Schackhandeln säljer schackböcker, schackprogram, pjäser mm. Butik i Stockholm. Säljer även via webben.

Chessmate onlineschackbutik

Schackbutik online med främst bräden och klockor.

Schackakademien

Har som övergripande mål att utveckla schacket i Sverige. Gör detta genom att stödja diverse former av ungdomsverksamhet samt genom att stödja landets elitspelare på olika sätt.

Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

SSKK är Sveriges officiella organisation för Korrespondensschack. På sidan hittar man hur man börjar spela korrschack, nyheter om svenskt korrschack och diverse annat.

Sveriges Synskadades Schackförbund

SSSF arbetar för att synskadade schackspelare ska kunna mötas, spela schack och tävla på lika villkor. Man anordnar diverse turneringar för synskadade.

Inte Bara Schack (vilande från 20200329)

Sveriges mest läsvärda schackblogg, författad av Lasse Grahn. Här kunde man läsa Lars Grahns (och hans fullgoda bloggmedhjälpares) personliga reflektioner om det mesta som händer i schackets värld, inklusive välskrivna parti- och turneringsreferat.

Schacksnack

En svensk schacksida innehållandes en stor mängd artiklar om schack, diverse turneringar och vad som brukade hända i schackvärlden. Diskussion är även möjlig i kommentarsfält. Sedan 2014 är sidan inte lika uppdaterad med originellt innehåll.

Schackets Kulturhistoriska Sällskap

Schackets Kulturhistoriska Sällskap (SKS) ser som sin uppgift att lyfta fram och dokumentera nytt och gammalt ur schackets mångfasetterade historie- och kuriosakabinett. Föreningen bildades 1998

Lars OA Hedlunds schackbildsbibliotek

Alla bilder är tagna av Lars OA Hedlund på uppdrag av Sveriges Schackförbund. Enligt info på schack.se hämtat 20220405 är alla bilder fria för publicering i press bara man anger Foto: Lars OA Hedlund/Sveriges Schackförbund.

Världen

FIDE (Fédération Internationale des Échecs)

Världsschackförbundets hemsida. Här hittar du bland annat världsratinglistan (Elo-tal), ratinglistor för enskilda länder, samt diverse annat så som listor över domare, turneringsarrangörer och FIDE-tränare.

Europeiska Schackgemenskapen (ECU)

Officiell sida för Europeiska Schackgemenskapen. ECU anordnar diverse tävlingar i Europa samt är tänkt att jobba för medlemsländernas intressen gentemot FIDE och andra internationella organisationer.

Nordic Chess Federation

Sida för Nordiska Schackförbundet, vilket i tur utgörs av schackförbunden i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island och Färöarna. Organisationen har som främsta mål att främja schacklivet i Medlemsländerna genom att organisera turneringar (NM, Dam-NM, Skol-NM, Senior-NM)
Facebook:
https://www.facebook.com/NordicChessFederation/

ICCF (Internationella korrschacksförbundet)

Officiell sida för det Internationella Korrschacksförbundet. På denna sida har de sin server, för spel i diverse korrschacksturneringar över nätet. Utöver detta finns livesändning av toppartier, korrschacknyheter, resultatarkiv mm.

Chesstempo.com

En spännande sida som är en sorts kombination mellan en gratis schack-databas (med vissa restriktioner för ej betalande) och en taktikträningssida.

Chessable

En sida där användarna själva kan skapa och ta betalt för schackkurser om olika ämnen. Väldigt mycket material.

Chesspublishing.com

Sida för diskussion av schacköppningar och schacköppningslitteratur. Har anställda mästare (oftast GM:s) som varje månad kommenterar partier utifrån ett öppningsteoretiskt perspektiv. På sidan finns även ett forum där vem som helst kan diskutera öppningar, schack i allmänhet, slutspel och schackdatorer.

ChessBase

Sida för schacknyheter driven av Chessbase GmbH. Sidan täcker ett brett spektrum av schackhändelser och har en stor mängd olika schackskribenter. På sidan finns även en webbshop för de många produkter som Chessbase producerar så som databaser, schackdatorer och öppnings-dvd:er.

Chess-Results

Sida som innehåller en stor mängd schackresultat. Vissa tävlingsarrangörer, beroende på tävling även schacksällskapet Manhem, lägger upp lottning och resultat på denna sida löpande under en turnerings gång.

Chessgames.com

Sida som samlat partier i en stor databas och ger alla möjlighet att kommentera dessa.

thechessworld.com

Sida för schackförbättring där det även samlats visst innehåll i termer av kurser och liknande.

Stockfishchess.org

Hemsida för utvecklarna till världens mest kraftfulla schackmotorprogram som inte använder sig av artificiell intelligens. Samma program finns fritt nedladdningsbart på sidan

Leela Chess Zero

Hemsida för utvecklarna till världens mest kraftfulla självlärda (AI) schackmotor. Samma program finns fritt nedladdningsbart på sidan.

2700chess.com

En sida som följer rankingtalsutveckling (i princip i realtid) samt spelade partier för spelare i världseliten. Även utvecklingen för de bästa kvinnliga spelarna och de bästa juniorerna går att se.

chessdom.com

Sida för att följa turneringar online.

Magnus Carlsens blog

F.d. världsmästaren Magnus Carlsens blog. Driven i samarbete med sponsorn Simonsen Wogt Wiig advokater. Uppdateras oftast i samband med att Magnus Carlsen spelat någon turnering. Tidigare bloggade Magnus hos en annan sponsor kallad Arctic Securities, men den bloggen finns inte kvar.

Spela Schack

Chess.com

Sida där man kan spela schack på nätet – främst blixt, men även längre partier. Enkel sida att förstå sig på med ett stort medlemscommunity från nästan hela världen.

Lichess.org

Ytterligare en sida för schackspel på nätet. Sidan är Open-source och drivs enbart med donationer.

Chess24.com

Sida för schackspelande på nätet. Satsar också på att tillhandahålla schackligt innehåll i form av videor och annat. En av de snyggare och bästa användargränssnitten bland schacksidor.

ICC (Internet Chess Club)

På ICC kan du spela schack online, delta i ICC turneringar, följa alla partier från stora tävlingar där schackeliten deltar online.

Gameknot.com

Populär sida för spel med längre betänketid (dagar). Olikt hur det är i normal korrschack är datorhjälp förbjuden.

FICGS (Free Internet Correspondece Games Server)

Gratis korrschackssida. Datorhjälp tillåten.

FICS (Free Internet Chess Server)

En av de äldsta och största sidorna för gratis schackspel online. På sidan anordnas diverse turneringar i blixt, Fischer random och även maratonschack. Det går även att följa vissa turneringar via sidan.

schackOnline

Svensk Schacksida där man kan spela partier av önskad längd. Har även ett forum kopplat till sidan.