Manhems GM-turnering rond 5: Hillarp Person i ensam ledning

IM Erik Blomqvist 0 – 1
GM Tiger Hillarp Person
IM Daniel Semcesen 0 – 1
GM Eduardas Rozentalis
IM Jasmin Bejtovic remis
GM Emanuel Berg
IM Axel Smith 1 – 0
IM Victor Nithander
IM John Paul Wallace 0 – 1
IM Torstein Bae


Efter 5 ronder ligger GM Hillarp Person i ensam ledning efter dagens vinst mot Blomqvist. Andraplatsen delas av GM Berg och GM Rozentalis, båda en halv poäng efter. I morgon är det dubbelrond där Rozentalis möter både Berg och Hillarp Persson. Ett tufft dagsverke!

Nithander besvarade Smiths e4 med d6 och bjöd in till Pircs försvar och Smith ställde upp sig enligt Österrikisk attack med bönderna på d4, e5 och f4. Detta måste betecknas som en mycket skarp variant. När Nithander spelade den vanliga avlastningsmanövern c5 slog Smith helt sonika bonden och Nithander slog tillbaka på e5. Avbyten skedde så att ett slutspel uppstod med endast lätta pjäser och bönder. Genom en smart avbyteskombination lyckades Smith skaffa sig en avlägsen fribonde på a-linjen. Detta i kombination med stark löpare mot svagare springare gjorde att Nithander var tvungen att offra springaran för kvarvarande bönder på damflygeln varefter Smith enkelt förde segern i hamn.

Semcesen och Rozentalis spelade ett Nimzoindiskt parti med tidigt avbyte på c3. Semcesen spelade springaren till h3 och Rozentalis fortsatte finurligt och fick en liten fördel. När så Semcesen rockerade långt såg det farligt ut för vit – och var det säkert också. Löparen på b2 fungerade som storbonde och Rozentalis´ angrepp såg farligt ut, men det blev inget direkt hotfullt trots allt. Semcesen öppnade g-linjen genom att få en springare avbytt på h-linjen. Hoten på g-linjen parerades dock lätt av Rozentalis som i sin tur hotade att cementera en löpare på e4. Detta föranledde Semcesen att offra kvalitet för att få praktiska motchanser. Rozentalis hade dock öppna linjer för sina torn och till slut blev hoten ogarderbara och tvingade Semcesen att sträcka vapen.

Tidigt löpare b5 är uppenbarligen på modet i Sicilianskt parti och spelades denna gång av Blomqvist mot Hillarp Person. Båda spelarna ställde pjäserna på bra rutor med jämnt spel där Blomqvist hade en liten fördel. I 27:e draget spelade Hillarp Person det tematiska d5 för att bryta upp i centrum. Spelet fick genast en mer taktisk karaktär och Blomqvist som redan var i kraftig tidsnöd satte några drag senare sonika bort en pjäs i komplicerad ställning. 1 – 0 till Hillarp Person.

Bejtovic och Berg spelade en hybrid mellan Engelskt och Kungsindiskt. Komplicerat figurspel uppstod i centrum där Berg efter omsorgsfullt spel kunde vinna en bonde men på bekostnad av lång betänketid. Bejtovic kontrade skickligt och utjämnade varpå partiet togs remi genom dragupprepning.

Dagens längsta parti svarade Wallace och Bae för. Partiet blev Engelskt där Bae fick in en stark springare på d3 och fick en liten fördel som i princip varade hela partiet. För att få fördelen att bestå ingick ett kvalitetsoffer i 43:e draget och fortsatt manövrerande från båda sidor. Till slut fick Bae fart på en fribonde på d-linjen som inte gick att stoppa utan pjäsförlust. 1-0 till Bae.

Efter 5 ronder leder GM Hillarp Person på 4 poäng före GM Berg och GM Rozentalis på   3½ poäng, IM Semcesen, IM Bae, IM Nithander 2½ poäng, IM Bejtovic, IM Smith 2 poäng, IM Blomqvist 1½ poäng, IM Wallace 1 poäng.

Partierna från rond 5 av stormästarturneringen och IM-turneringen hittar du här.