Manhems GM-turnering rond 7: Berg ikapp Hillarp Persson

GM Eduardas Rozentalis remis
GM Tiger Hillarp Persson
IM Axel Smith 0-1
GM Emanuel Berg
IM John Paul Wallace remis
IM Jasmin Bejtovic
IM Erik Blomqvist
1-0
IM Victor Nithander
IM Daniel Semcesen 1-0
IM Torstein Bae

 
Emanuel Berg vann sitt parti mot Axel Smith och kom därigenom ikapp dittills ledande Tiger Hillarp Persson som spelade remi mot Rozentalis. Båda har nu 5 poäng efter 7 ronder. I morgon blir det extra spännande då de båda ledande spelarna möts inbördes.

Blomqvist och Nithander spelade Tigers Modern med a6 i fjärde draget. Nithander bytte av sin vitfältslöpare mot en springare och fick svaga vita fält efter bondeframstöten c5. När Blomqvist fick in hyperstarka Lb5! var partiet i princip över. Nithander försökte försvara sig genom att byta dam mot två torn men springarna på c6 och d7 stod för klumpigt för att hindra bondemarsch mot hägrande åttonde rad. 1-0 till Blomqvist.

Sämischvarianten i Nimzoindiskt spelades mellan Semcesen och Bae. Den senare siktade in sig på bonde c4 som också hamnade i dennes ägo efter ett antal drag. Under tiden hade emellertid Semcesen skaffat sig framskridna bönder i centrum och efter springare på g5 hade vit öppna linjer att arbeta på. Ställningen var svårspelad för svart och när väl ett vitt torn trängt in på sjunde raden var det slut. Ett riktigt fint angreppsparti av Semcesen!

Rozentalis och Hillarp Persson spelade klassisk Pirc. Båda är uppenbarligen mycket bevandrade i ställningstypen och visade varandra ömsesidig respekt genom att inte ge sig in på äventyrligheter. Ett korrekt remiparti.

I partiet mot Smith ställde Berg som svart upp sig med ett treraderssystem och först i 14:e draget avancerade en bonde till 5:e raden. Båda spelarna spelade omsorgsfullt, men strax innan första tidskontrollen började Bergs pjäser att ansamlas mot Smiths kung. Nu löste Smith problemen genom att schacka sig till avbyten men ett mindre bra löparflytt till h3 gjorde att Berg kunde avveckla till ett tornslutspel med aktivare torn och börja plocka bönder. 0 – 1 till Berg.

Wallace och Bejtovic spelade ett spännande Kungsindiskt parti med böljande spel. I mittspelet vann vit en bonde och fick klar fördel, men ett kvalitetsoffer av Bejtovic utjämnade. När svart ställde upp dam och löpare på långa svarta diagonalen var Wallace tvungen att ge tillbaka kvalitet med fortsatt ömsesidiga chanser. Remi var rättvist.

Efter 7 ronder delas ledningen av GM Berg och GM Hillarp Person på 5 poäng, före GM Rozentalis på 4½ poäng och Semcesen på 4 poäng samt en kvintett på 3 poäng, nämligen IM Bae, IM Nithander, IM Bejtovic, IM Smith, IM Blomqvist och på 2 poäng IM Wallace.

Partierna från rond 7 av stormästarturneringen och IM-turneringen hittar du här.