Manhems GM-turnering rond 4: Blomqvist besegrade Rozentalis

GM Emanuel Berg remis IM Daniel Semcesen
GM Eduardas Rozentalis 0 – 1 IM Erik Blomqvist
IM Victor Nithander remis IM Jasmin Bejtovic
GM Tiger Hillarp Persson 1 – 0 IM John Paul Wallace
IM Torstein Bae 1 – 0 IM Axel Smith


Blomqvist stod för dagens parti genom att besegra Rozentalis med de svarta pjäserna. Blomqvist behandlade ett svårt slutspel med stor precision och kunde därmed bokföras för sin första helpoängare. Turneringstabellen blev något kompaktare då även Berg fick lämna ifrån sig en halva till Semcesen i ett spanskt parti.

Först klara var Nithander och Bejtovic som spelade Marozyvarianten i  Siciliansk öppning .  När Nithander avvek från gängse teori i 16:e draget fick svart ett litet övertag som så småningom resulterade i bondeövervikt. Bejtovic bytte dock bort sitt aktiva torn på a-linjen så Nithander utjämnade, men kunde åter hamnat i underläge efter att ha flyttat fram sin kantbonde på kungsflygeln. Bejtovic  utnyttjade dock inte möjligheten att aktivera sitt kvarvarande torn till a-linjen utan partiet slutade med remi efter ytterligare några drag.

I ett Kungsindiskt parti visade Hillarp Person sina aggressiva avsikter genom att gå fram med              g-bonden med två steg mot John-Paul Wallace. Efter det att vit rockerat långt kunde Wallace kontra med sina damflygelbönder. Tiger Hillarp måste ge upp g4-bonden för att komma vidare och fick i gengäld en fribonde i centrum. Svart hade dock den bättre ställningen då Wallace gav kvalitet för att förhindra vidare bondeavancemang i centrum. Detta var inte helt nödvändigt då svart behärskade de svarta fälten. Efter ett misstag i 40:e draget kunde inget hindra Hillarp Person bondeavancera mot åttonde raden och vinna partiet.

Berg öppnade med e4 och Semcesen försvarade sig med öppet Spanskt. Partiet hade ett jämnt förlopp men efter massavbyten i centrum hade Berg att litet övertag då Semcesen satt med en passiv bonde på c7. Det räckte dock inte för att vinna partiet som slutade remi.

Bae och Smith öppnade med Réti där Berg stod något bättre i inledningen trots de svarta pjäserna. Spelet utjämnades men hölls hela tiden inom remisfären innan tidsnöden satte in för båda spelarna. Här gjorde Smith det avgörande misstaget i det 40:e draget alldeles före tidkontrollen och därefter gick det inte att hindra d-bonde framryckning utan avgörande pjäsförlust.   

Blomqvist tog en fin skalp genom att besegra Rozentalis i ett Sicilianskt parti där Blomqvist förde de svarta pjäserna. Blomqvist tog en bonde på c2 med en springare, men fick spela mycket exakt för att den inte skulle fångas. Nu fortsatte Blomqvist just mycket exakt och ett slutspel med torn och springare och 5 bönder mot 4 förde Blomqvist till en meriterande vinst.

Efter 4 ronder delar GM Berg och GM Hillarp Person ledningen på 3 poäng, följda av GM Rozentalis, IM Semcesen, IM Nithander på 2½ poäng, IM Blomqvist, IM Bae, IM Bejtovic på 1½ poäng och IM Smith, IM Wallace på 1 poäng.

Partierna från rond 4 av stormästarturneringen och IM-turneringen hittar du här.