Manhems IM-turnering rond 1: Hultin gladde hemmapubliken

För första gången arrangerar SS Manhem utöver GM-turnering samtidigt även en IM-turnering. Syftet är naturligtvis – utöver att det kommer att spelas bra schack – att ge unga spelare möjlighet att ta IM-inteckningar. Även IM-turneringen har ett starkt startfält med ett Elosnitt runt 2300. Kanske får Jonathan Westerberg ikläda sig favoritskapet i form av högst ranking och stora framsteg på senare tid. Göteborgarna kan glädja sig åt fyra deltagare, dels Manhemspelarna Johan Hultin och Harald Berggren Torell dels för Örgryte SK spelande IM Ari Ziegler och Rahul Kumar.
Av hemmaspelarna inledde Johan Hultin bäst. I en oregelbunden dambondeöppning som svart mot Kumar fick Johan ett starkt bondecentrum efter något passivt spel i öppningen av Kumar. Johan erbjöd ett spektakulärt löparoffer på a3, som dock inte antogs, men som resulterade i kvalitetsvinst och därefter förde Johan partiet säkert till vinst.
Turneringens andra hemmaspelare Harald Berggren Torell flyttade bonden till f4 i första draget och strax därefter hade motståndaren IM Jens-Ove Fries Nielsens bonde landat på f5 i en Birdöppning. I mittspelet offrade Fries Nielsen kvalitet för att få tryck på kungsflygeln som krävde stor tidsåtgång och uppmärksamhet från Haralds sida. Harald stod emot bra och hade vinstchanser under partiets gång med i 40:e draget såg sig Harald tvungen att offra tillbaka kvalitén och därefter bar det snabbt utför.
FM Jacob Carstensen och IM Ari Ziegler spelade klassisk kungsindisk öppning där vits häst hoppar in på e6 för att bytas av och ersättas av vit bonde. Stark eller svag är frågan?  När väl Ari kunde ta bonden hade Carstensen byggt upp starka hot på damflygeln och kunde vinna bonde och med exakt spel även partiet.
Partierna FM Linus Johansson – IM Patrick Zelbel och Tom Rydström – FM Jonathan Westerberg slutade båda remi. I det sistnämnda partiet med Tom som vit och siciliansk öppning blev det relativt snabbt ett slutspel med lätta pjäser där Tom stod emot sin högrankade motståndare väl.
Partierna finns för genomspelning via länk under rubriken Manhems GM-turnering.
Ställningen efter rond 1:
1        poäng: IM Jens-Ove Fries Nielsen, FM Jacob Carstensen, Johan Hultin
½    poäng: IM Patrick Zelbel, FM Jonathan Westerberg                               

                 FM Linus Johansson, Tom Rydström

0     poäng: IM Ari Ziegler, Rahul Kumar, Harald Berggren Torell