Manhems GM-turnering rond 1: Emanuel Berg startade med vinst

Startfältet i årets upplaga av Manhems GM-turnering är starkt sammansatt med 3 stormästare Eduardis Rozentalis, Emanuel Berg och Tiger Hillarp Persson och 7 starka internationella mästare. Ja, även Erik Blomqvist har uppfylld kraven för stormästartiteln och väntar på Fides diplom och Daniel Semcesen saknar endast 14 ynka Elopoäng på sitt ratingtal för att även Daniel skall få kalla sig stormästare. Det finns med andra ord alla förutsättningar för en spännande turnering.

 

Emanuel, som segrat de senaste tre åren som Manhem arrangerat GM-turneringar, inledde denna gång på bästa möjliga sätt genom att besegra IM Torstein Bae från Norge. I ett kungsindiskt parti som övergick till Benoni stod Emanuel länge något trångt som svart men lyckades trots kraftig tidsnöd finna bra drag och när Torstein i sin annalkande tidsnöd satte bort pjäs kunde Emanuel inhysa turneringens första etta.

 

Den andra segern tog John-Paul Wallace, Australien, då han besegrade Erik Blomqvist i en Sicilianare med Lb5 och ett tidigt e5. Partiet var hela tiden balanserat och aldrig utanför remigränsen då Erik förlorade på tid i jämn ställning.

 

Övriga partier slutade med remier dock inte utan kamp. Manhems hemmahopp Victor Nithander mötte som vit Tiger Hillarp Persson som kanske inte helt oväntat svarade med Pirc´s öppning på Victors 1.e4. Dock inte det moderna försvaret, som Tiger för närvarande avhandlar i en ny bok som utkommer inom kort. En bra start för Victor mot starkt motstånd.

 

Lundaspelarna Axel Smith och Daniel Semcesens parti var välspelat och till synes jämnt hela vägen. Efter avbytet av lätta pjäser enades man om remi.

 

Sista partiet som färdigspelades var mellan tävlingens högst rankade spelare Rozentalis och Jasmin Bejtovic där Jasmine förde de vita pjäserna och Fritz visar på ett övertag för Jasmin under större delen av partiet men det är svårt att besegra en stormästare så remislutat är lätt att förstå.

 

Ställningen efter 1 rond:

 

1-2 : GM Emanuel Berg, IM John-Paul Wallace

 

3-8 : GM Eduardas Rozentalis, GM Tiger Hillarp Persson, IM Axel Smith, IM Daniel Semcesen, IM Victor Nithander, IM Jasmin Betovic

 

9-10: IM Erik Blomqvist, IM Torstein Bae

 

Partierna från rond 1 hittar du här.