Manhems IM-turnering rond 3. Full pott för Johan Hultin

FM Jacob Carstensen 0 – 1
Johan Hultin
FM Jonathan Westerberg 0 – 1
IM Patrick Zelbel
FM Linus Johansson remis
IM Ari Ziegler
Tom Rydström 0 – 1
IM Jens-Ove Fries-Nielsen
Harald Berggren Torell 0 – 1
Rahul Kumar


Johan Hultin har inlett IM-turneringen på bästa tänkbara sätt och kunde noteras sin tredje raka vinst efter en snygg kombination i partiet mot Jacob Carstensen. Tvåa ligger starkt spelande Patrick Zelbel från Dortmund i Tyskland. Dessa möts för övrigt i nästa rond.

Jacob Carstensens och Johan Hultins parti följde inga normalt upptrampade stigar utan databasen anmäler ”ovanligt svar på d4” och det är bara att instämma. Länge böljade spelet fram och tillbaka, men vit stod klart bättre när Johan temporärt offrade bonde b5 och kunde kontra med d5 och på så sätt få loss vitfältslöparen. Det var dock fortsatt mycket att spela om då Carstensen tillät Johans torn att tränga in på andra raden som besvarades med ett torn på samma rad. Detta vederlades dock elegant av Johan genom en fin kombination. Snyggt och effektivt!

Tom Rydström och Jens-Ove Fries Nielsen öppnade Skandinaviskt med ömsesidiga chanser långt in i partiet. När så Fries-Nielsen fick dubbelhot på Rydströms bönder på d4 och h4 försvarade denne fel bonde (h4). Ett senare avbyte av Rydström gav dansken en utmärkt tornplacering på g6. I svår tidsnöd försökte Rydström lätta på trycket genom dambyte, men det fanns en hake genom ett mellandrag som inbringade pjäsvinst och vinst för Fries-Nielsen.

Partiet Linus Johansson mot Ari Ziegler började som en Kungsindier för att övergå till Benonikaraktär och sluta som Benkögambit innan öppningen var avklarad. Ari fick tillbaka den offrade bonden genom att slå b2-bonden. Den såg  visserligen ut som en testamentsbonde, men så var inte fallet; Ziegler fick även en stark fribonde på c-linjen. När så även a-bonden infångades av svart var segern klart inom räckhåll. Johansson lyckades dock vid rätt tillfälle skjuta fram sin d-bonde som ledde till lämpligt avbyte av bönder som möjliggjorde remi genom dragupprepning.

Benoni var spelöppningsvalet i partiet mellan Jonathan Westerberg och Patrick Zelbel. Partiet hade jämn karaktär när Westerberg valde att slå av en bonde i stället för att först byta av en löpare. Zelbel utnyttjade möjligheten som uppstod med ett starkt damdrag som tvingade Westerberg att ge kvalitet. I 30:e draget kom även ett mindre gott springarflytt som gav Zelbel enkelt spel och vinst.

Om Harald Berggren Torells parti mot Rahul Kumar finns inte mycket att tillägga. Harald drabbades av schackblindhet och satte bort damen i 12:e draget efter en halvtimmes spel. Det är bara att bryta ihop och komma igen.

Efter 3 ronder leder Johan Hultin på 3 poäng före IM Patrick Zelbel på 2½ och FM Jacob Carstensen, FM Linus Johansson, IM Jens-Ove Fries Nielsen på 2 poäng, IM Ari Ziegler, Rahul Kumar 1 poäng, FM Jonathan Westerberg, Tom Rydström och Harald Berggren Torell ½ poäng

Partierna från rond 3 av stormästarturneringen och IM-turneringen hittar du här.