Manhems GM-turnering rond 3. Stormästarna imponerar

IM Victor Nithander remis GM Emanuel Berg
IM John Paul Wallace 0 – 1 GM Eduardas Rozentalis
IM Axel Smith remis GM Tiger Hillarp Persson
IM Erik Blomqvist remis IM Daniel Semcesen
IM Jasmin Bejtovic remis IM Torstein Bae

Efter tre ronders spel börjar stormästarna att formera sig i täten. Berg och Rozentalis delar ledningen på 2½ poäng var och Hillarp Persson står på 2 poäng tillsammans med Semcesen och hemmahoppet Nithander.  Att spela två partier på samma dag är en kraftansträngning men spelarna har inte dragit sig för kamp vilket säkert uppskattas av internetbesökare och åskådare i spellokalen.

Första partiet att bli klart i GM-gruppen var partiet Bejtovic – Bae. Spelöppningen var en symmetrisk engelsk variant där Bejtovic i åttonde draget ställde en listig pålle på e4, öppnade i centrum och ställde nästa pålle på d4 för att i draget därpå byta sistnämnde häst mot en kollega på c6 i stället för den andra kollegan på f5. Det senare förslaget hade förmodligen gett vit större möjlighet till initiativ då fältet d6 nu var tillgängligt för kvarvarande häst. Nu mynnade i stället partiet ut i en fredlig remi efter 17 drag.

Smith – Hillarp Person spelade en variant av Moderna försvaret och skarpt spel uppstod efter rockad åt olika håll. Innan spel på någon flygel uppkommer måste dock centrum säkras och här laborerade båda spelarna så att ingen avgörande obalans uppstod.  Tiger tillät dock ett löparbyte på g6 som gav Axel en merbonde men å andra sidan satt Axel med en svag på f2 när spelarna kom överens om remi.

Engelskinspirerade öppningar är populära idag, så också i partiet John-Paul Wallace och Eduardas Rozentalis. Wallace tillät Rozentalis att initialt få något större utrymme i centrum och fortsatte med ett djärvt bondeflytt framför egen kung som slutade med förlorad bonde, dock med kompensation och så småningom en klar bondövervikt i centrum och tillika fördel. Wallace spelade fram en fribonde på c-linjen men i gengälld kunde Rozentalis splittra vit bondecentrum med oklar ställning. Rozentalis offrade kvalitet och därefter började Wallace att gå fel för att till slut ställa damen i slag. Ett spännande parti som båda spelarna har heder av.

Blomqvist och Semcesen spelade ett parti där man mycket snabbt kom bort från allfartsvägarna med Stonewalliknande uppställningar. Semcesen satt med svaga bönder på b7 och e6 och Blomqvist hade dubbelbonde på c-linjen. Blomqvist hade fördel på damflygeln och kunde vinna en bonde. Semcesen kunde dock frigöra e-bonden och få motspel men vit hade dock fortsatt fördel. Semcesen försvarade sig skickligt och i slutställningen var det helt utjämnat.

Victor Nithander dristade sig att spela fransk öppning trots att motståndaren Emanuel Berg för närvarande arbetar med två böcker om just denna öppning. Dumt eller slugt undrar 7vi noviser?  Hur som helst – när Victor placerade kungen på f2 och ryckte fram med kungsflygelbönderna såg det farligt ut – för vit, speciellt när Emanuel rockerat kort och tornet riktat in sig på en hängande vit bonde på f4. Så småningom slog också Emanuel bonden genom att offra kvalitet och vits kung såg lite övergiven ut, men Victor kontrade utmärkt och fick pendeln att kraftigt svänga över till sin sida. Nu är emellertid Emanuel ingen lätt nöt att knäcka, speciellt inte efter två ronders spel på samma dag, så båda spelarna var säkert nöjda med remiresultatet.

Ställningen efter rond 3:
2½ poäng: GM Emanuel Berg, GM Eduardas Rozentalis
2   poäng: GM Tiger Hillarp Persson, IM Daniel Semcesen, IM Victor Nithander
1  poäng: IM Axel Smith, IM Jasmin Bejtobvic, IM John-Paul Wallace  
½   poäng: IM Erik Blomqvist, IM Torstein Bae

Partierna från rond 3 av stormästarturneringen och IM-turneringen hittar du här.