Stormästarturneringen 9: Berg och Rozentalis vinnare – IM-inteckning till Frisk Kockum

IM Victor Nithander
1 – 0 IM Daniel Semcesen
GM Tomi Nybäck
0 – 1 GM Emanuel Berg
GM Eduardas Rozentalis
remis IM Thomas Henrichs
GM Hans Tikkanen
1 – 0 Mats Welin
Anton Frisk Kockum
remis IM Jasmin Bejtovic

På fredagen drog Manhems schackvecka sin sista suck för den här gången och framför allt gick stormästarturneringens sista rond. Årets upplaga har kännetecknats av stor kampvilja som det har varit en fröjd att följa. Nytt för i år var att vi ordnade turneringen med två dubbelronder, alltså ett hårdare spelprogram. Det hade varit rimligt att åtminstone vissa deltagare hade givit sig själva litet behaglig ledighet genom att spela en och annan snabbremi, men detta har inte skett. Kampviljan har inte avhållit spelarna från ett sympatiskt och vänskapligt uppträdande och trivseln har varit god.

Detta är tredje året som klubbens internationella turnering spelas i form av en schackvecka med en stormästarturnering som flaggskepp. Också denna gång fick två av klubbens egna förmågor tillfälle att mäta sina krafter med riktigt kvalificerat motstånd. En framgång för tävlingen var tveklöst också att den slutade med att Anton Frisk Kockum erövrade en IM-inteckning.

I den nionde ronden var det äntligen ett fåtal spelare som hade motiv för snabba remier. Eduardas Rozentalis spelade vit mot Thomas Henrichs, vars drömmar om den avgörande stormästarinteckningen gick i kras ronden innan. Spelarna enades om delad poäng efter åtta drag, vilket för Rozentalis innebar en säker delad seger.

Lika snabbt, eller noga räknat nio drag, gick det i mötet mellan Anton Frisk Kockum och Jasmin Bejtovic. Att Frisk Kockum var nöjd med den remi som säkrade IM-inteckningen efter två förluster i svit är knappast ägnat att förvåna eller väcka klander, inte heller att Bejtovic stod till tjänst.

Hans Tikkanen spelade Reti mot Mats Welin, som svarade med att genast spela ned sin centrumbonde till d4. När vid erbjöd bondeavbyte i centrum med först e3 och sedan d4 öppnades spelet raskt och den svarta bondekilen och terrängövervikten var ett minne blott. Med brädet vidöppet uppstod möjligheter till pjäshot och den vägen försvann ett par pjäser från brädet; dess värre för Mats eliminerades ett par svarta bönder i samma veva också. En tredje bonde gick samma väg och strax gav Mats slaget förlorat.

Tomi Nybäck spelade Engelskt mot Emanuel Berg och offrade ganska snart bonden på c4, självaste engelskbonden. Finländaren hann göra ett par extra drag medan Bergs dam drog sig tillbaka till tryggheten bland de egna pjäserna. Nybäck, på skarpt humör, följde upp detta med ett springaroffer på d5 som öppnade kungslinjen. Berg gav prompt tillbaka pjäsen och spelade vidare med bonde över och hade nog inget emot att partiet gick in i en slagväxlingsfas som ledde till att allt försvann utom damerna. Berg avancerade i centrum med sin fribonde där och stod bra. Ändå fick partiet ett litet snöpligt slut när svensken efter ett par damschackar fick tillfälle att hota en vital vit bonde. I det läget stod både vits kung och dam så illa till att ingen av dem kunde gardera bonden. Ställd inför detta gav Nybäck upp partiet.

Victor Nithander spelade Engelskt mot Daniel Semcesen, som ställde upp sig mot den vita bonden på e4. Den lät Victor motståndaren slå och följde upp med kvalitetsoffer som också fortsatte till dambyte. Med kvalitet under lyckades Victor snöra på Semcesen en tvångströja med bindning av en springare på diagonalen mot kungen som bärande tema. Svart sprattlade och kämpade, men efter ett tiotal drag kunde Victor ta tillbaka kvaliteten – men med bindningen i behåll. Svarts pjäser, uppbundna av spiken, hade svårt att hinna runt och gardera sina bönder. Till sist föll en bonde med en till på väg åt samma håll och då sträckte Semcesen fram kardan.

Slutställning: Emanuel Berg 6, Eduardas Rozentalis 6, Hans Tikkanen 5½, Thomas Henrichs 5½, Tomi Nybäck 4½, Anton Frisk Kockum 4½, Victor Nithander 4½, Daniel Semcesen 4, Jasmin Bejtovic 3 samt Mats Welin 1½ poäng.

Turneringstabell för stormästarturneringen hittar du här.
Partierna från stormästarturneringen och Elo-turneringen hittar du här.