Stormästarturneringen 7: stormästarna börjar röra på sig

GM Emanuel Berg
remis IM Daniel Semcesen
IM Victor Nithander
0 – 1 IM Thomas Henrichs
GM Tomi Nybäck
1 – 0 Mats Welin
GM Eduardas Rozentalis
1 – 0 IM Jasmin Bejtovic
GM Hans Tikkanen
1 – 0 Anton Frisk Kockum

Börjar stormästarna vakna till liv? Den frågan kan man med fog ställa sig sedan de fyra stormästarna i startfältet i den sjunde ronden bärgat 3½ poäng. Både Tomi Nybäck och Hans Tikkanen skördade sina första segrar, och Eduardas Rozentalis, som fortfarande är obesegrad, tog sin andra vinst. Tyske IM Thomas Henrichs behöver vid det här laget 1½ på de två sista ronderna för att ta sin stormästarinteckning. Anton Frisk Kockum fick inregistrera ett streck i räkningen när han förlorade mot Hans Tikkanen, men en remi på två ronder är fortfarande nog för IM-inteckningen.

Tomi Nybäck spelade vit mot Mats Welin och bjöd upp till Katalanskt. Finländaren centraliserade sina pjäser och lyckades med konsten att för varje pjäsbyte få de återstående pjäserna i mer aggressiva positioner. I tjugofjärde draget var tiden mogen för ett tornoffer mot manhemitens kungsställning och efter detta låg Mats´ ställning i ruiner.

Victor Nithander spelade Engelskt mot Thomas Henrichs och lät sina kungsflygelbönder rulla fram i långsamt och majestätiskt tempo. Men innan de hunnit fram fann tysken tiden mogen för ett öppnande av damflygeln, där han fick spel mot Victors ensamma b-bonde. Victor strävade oförtrutet framåt på kungsflygeln, men utan att på något vis komma fram och rätt var det var så föll den svaga b-bonden för honom. Med det bondevinnande tornet på b2 som avstamp gick nu finländaren till motangrepp och snart var Victors pjäser stadda i full reträtt. När vit hissade kapitulationsflagg stod de svarta kungsflygelbönderna fortfarande på sina utgångsfält.

Daniel Semcesen spelade svart mot Emanuel Berg och försvarade sig med Ryskt. Både spelarna valde att staga upp sitt eget centrum med c-bonden snarare än att angripa motståndarens. Både tornparen byttes av på den öppna e-linjen och kvar fanns dam och två lätta på var sida. Berg bröt upp centrum och försökte få grepp på Semcesens kung, men den var ganska hal. I stället kunde svart aktivera sin dam och ta ut remischackar.

Eduardas Rozentalis spelade c3-varianten mot Jasmin Bejtovics sicilianska försvar och gav tidigt bosniern en isolerad dambonde. Blockadfältet d4 utgjorde en god utgångspunkt för fortsatt initiativ. När man kommit in dubbelt tornslutspel föll äntligen d-bonden. Litauern visade god slutspelsteknik när han förde hem tornslutspelet med merbonde utan att släppa till motchanser.

Anton Frisk Kockum spelade Nimzoindiskt mot Hans Tikkanen och centrum kom att upptas av bondeparet d4 mot d5 och öppna linjer på c och e. Via pjäsbyte på e6 kunde Tikkanen ge sin motståndare en försvagad bondeställning och efter manövrerande där svart sökte aktivitet mot kungsflygeln föll till slut  en bonde för honom. Vid övergång till tornslutspel kunde Tikkanen ta en andra bonde och resten var en tekniksak.

Ställningen efter sju ronder: Thomas Henrichs 5, Eduardas Rozentalis 4½, Anton Frisk Kockum och 4, Emanuel Berg, Victor Nithander och, Jasmin Bejtovic , Tomi Nybäck, Daniel Semcesen och Hans Tikkanen 2½ samt Mats Welin 1½ poäng.

Turneringstabell för stormästarturneringen hittar du här.
Partierna från stormästarturneringen och Elo-turneringen hittar du här.