Nordstan, dag 3: David Fendrich gav blindschacksuppvisning

Den tredje dagen på Nordstadstorget rymde de tredje och fjärde kvartsfinalerna av Nordstans knattecup. Leonardo Aira vann båda partierna över Emil Hasselberg och Ossian Jansson besegrade Arvid Norberg, också med 2 – 0. Därmed var det klart för avslutningsdagens semifinaler och final.

En annan begivenhet var den årliga pensionärsblixten, som nog kommer att döpas om till veteranblixt nästa år. Den samlade åtta deltagare, något under förväntan. Fjolårssegraren Sigge Ingvason från Lundby ställde upp till spel igen och hade inga större problem att försvara sin position. Resultat: 1. Sigurgeir Ingvason, Lundby SS 6½ (av 7), 2. Ingvar Gummesson, SK Kamraterna 5½, 3. Rune Torstensson, SK Kamraterna 4½, 4. Åke Ekener, klubblös 4, 5. Risto Latvala, SK Kamraterna 3, 6. Gunnar Johansson, Lundby SS 3, 7. Klas-Uno Larsson, Lerums SK 1, 8. Per-Åke Björlin, SK Kamraterna ½ (8 delt.).

Dagens huvudnummer var nog den blindschacksuppvisning som var utlyst med Jörgen Dircks som mästare att utmana. Nu tvangs Jörgen lämna återbud efter sjukdom, men saken löstes genom att David Fendrich tog sig an uppgiften. Att spela blint är ganska krävande, och David visade stor generositet genom att spela i tre och en halv timme mot de fyra motståndare som uppenbarade sig. Mot slutet av tiden spelade nog trötthet in en aning, men David kunde dra sig tillbaka med äran i behåll med två vinster av fyra. Blindschack är en utmärkt gren och många var vederbörligen imponerade.