Manhems schackvecka – Victor Nithander internationell mästare

I och med sista ronden av IM-turneringen nådde Victor Nithanderde 6½ poäng som utgjorde IM-normen denna gång. Det innebär att han nu har tre resultat, s.k. inteckningar i titeln Internationell Mästare och det är nu bara en formsak innan utnämningen har bekräftats av Världsschackförbundet.

Sitt första IM-resultat gjorde Victor vid Rilton Cup över nyår och han följde upp det med ett storfint resultat vid tävlingen i Gibraltar en månad därefter. Självklart känns det extra roligt att den sista spiken i IM-kistan kunde slås i på hemmaplan, i klubbens eget arrangemang. Att Victor har ett varmt hjärta för klubben och gärna tränar och coachar våra ungdomar gör inte saken sämre.

Många träningstimmar fick sin belöning i helgen (Foto: Zdenko Naglic).

Många träningstimmar fick sin belöning i helgen (Foto: Zdenko Naglic).

Det är inte ovanligt att vägen till titeln är både lång och svår och när nu Victor tagit sina tre IM-inteckningar är det ett ganska tydligt tecken på att han har spelstyrkan och att det inte är några lyckträffar. Tvärtom var han nära det avgörande resultatet både vid SM för en månad sedan och i Pardubice omedelbart före Manhems schackvecka.

Göteborgsschacket har hittills haft fem internationella mästare; manhemiterna Lars-Åke Schneider, Rikard Winsnes och Karl Johan Moberg, kamratenspelaren Bengt Svensson samt Ari Ziegler, vid den tiden manhemit men numera spelande för Örgryte SK. Det är alltså en exklusiv skara som Victor nu sällar sig till som sjätte man och det understryks av det senaste tillskottet till skara skedde år 1998.

Under slutskedet har man kunnat läsa på hemsidan hur båten har styrt in till kaj via några mycket snabba remier. Det förtjänar att påpekas att Victors spelstil inte alls är snabbtremisörens. Tvärtom är hans partier ofta långa och han har en fin förmåga att ständigt föra spelet vidare, att hitta nya aktiva vägar. Det är också ansträngande för en motståndare att partiet s.a.s. aldrig tar slut, att den som vill ha sin poäng ofta måste arbeta för den väldigt länge.

En och en annan läsare kanske känner till titeln stormästare, som ligger steget högre än internationell mästare. Det kan nämnas att den är så exklusiv att mängden göteborgska medlemmar av det skrået är exakt noll. Ett IM-resultat skall motsvara en prestation på 2450 eller mer och för att tilldelas titeln skall man nå 2400 i Elo, internationell rating. Ett stormästarresultat motsvarar en prestation på 2600 och för att tilldelas titeln krävs 2500 i Elo.

Skillnaden kan tyckas försumbar för den själv befinner sig på behörigt avstånd från dessa svindlande ratinghöjder, men för den som faktiskt är i närheten är nivåhöjningen ganska tydlig. För varje ratingpoäng man når högre blir nästa tyngre att avancera. Detta skrivs inte för att avskräcka Victor eller någon annan från att nå dit, bara för att poängtera att en stormästartitel inte kommer som ett brev på posten för den som väl är IM utan att det krävs ytterligare hårt arbete och vidare förkovran. Detta vet förstås Victor, men kanske alla hans fans inte är helt medvetna om förhållandena.

Från hemsidan och Manhem tar jag mig friheten att framföra största möjliga grattis till IM-titeln!