Manhems schackvecka – IM 9: Jakob Vang Glud vann i stor stil före Victor Nithander

Dagens avslutningsrond i IM-turneringen följde på ett ungefär ritningarna. Efter en fem- och en fyraminutersremi i de senaste partierna avslutade Victor Nithander med en treminutersremi och erövrade därmed IM-titeln. Ledande Jakob Vang Glud visade än en gång sin särklass genom att ratta hem ett slutspel och vinna tävlingen på den suveräna poängskörden 7½.

Slutställning; 1. Jakob Vang Glud, Danmark 7½, 2. Victor Nithander 6½, 3. Atila Gajo Figura, Tyskland 5½, 4. Bengt Svensson, SK Kamraterna 5½ 5, Karl Johan Moberg 4½, 6. Silas Lund, Danmark 4, 7., Magnus Carlhammar  3½, 8. Anton Frisk Kockum, Örgryte SK 3½, 9. Juri Holvason, Estland 3, 10. Anders Wengholm, Alingsås SS 1½ poäng (10 delt.),

FM Victor Nithander remis IM Silas Lund
IM Karl Johan Moberg remis IM Bengt Svensson
FM Magnus Carlhammar  remis FM Atila Gajo Figura
Anders Wengholm remis Anton Frisk Kockum
Juri Holvason 0 – 1 IM Jakob Vang Glud

Victor Nithander spelade vit mot danske IM Silas Lund i ett parti som inleddes med Berlinerförsvaret i Spanskt. Efter åtta drag kom Lund med ett anbud som inte Victor kunde tacka nej till.

Karl Johan Moberg spelade Damgambit mot Bengt Svensson, som antog densamma. Karl Johan fick så som ofta sker bondemajoriteten på kungsflygeln. Den utnyttjade han till att starta ett ganska hotfullt stormangrepp framför den egna kungen men också mot kamratenspelarens. Svensson bytte så mycket pjäser han orkade, lyckades desarmera det vita initiativet och efter 25 drag kom spelarna överens om remi.

Också mellan Magnus Carlhammar och Atila Gajo Figura blev spelöppningen Antagen Damgambit. Här var det svart som tog ett inledande initiativ med sin majoritet men på damflygeln. Magnus släppte en bonde och började försiktigt smyga framåt med kungsflygelbönderna samtidigt som Figura skaffade sig stödjepunkter för sina springare i centrum. En styrka av två hästar och dam snodde åt sig en bonde till, men under tiden hade vits bönder fått stridskontakt med den svarta kungsställningen. Med två bönder på hand tyckte tysken att han kunde ge springare mot ytterligare en bonde, men kanske var detta en tveksam bedömning. Magnus´ angrepp tornade upp sig, men plötsligt upphörde spelet. Vad hade hänt? Tydligen hade Figura framfört ett lågmält remianbud som Magnus antog med tolv sekunder kvar på klockan. Mycket, däribland Fritz, talar för att slutställningen var bra för manhemiten.

Anders Wengholm inledde Engelskt vilket Anton Frisk Kockum bemötte med en stonewalluppställning. Ställningskrig rasade länge men efter trettiotalet drag såg Kockum möjligheten att ge två pjäser för torn och tre bönder. Men trots att vits kungsställning utraderades skyddades vits kung av de stora pjäserna som också kunde titta framåt på brädet. Efter dragkontrollen enades spelarna om remi i en tveeggad ställning.

Jakob Vang Glud spelade Rubinsteinvarianten i Franskt mot Juri Holvason. Pjäserna byttes snabbt ned till slutspel med två torn och löpare på var sida men med en bättre bondeställning för dansken. Holvason vräkte på på damflygeln och fick ett visst initiativ men till priset av ytterligare bondeförsvagningar. Efter ytterligare några drag började svagheterna bli kännbara och efter fyrtio drag var bara torn kvar tillsammans med tre kungsflygelbönder och en på damflygeln. Den vita bonden var dock under belägring och föll efter några drag. Med en understödd fribonde på damflygeln var vinsten en tekniksak och när Vang Glud nått fram till mitten av brädet gav Holvason upp.

Många träningstimmar fick sin belöning i helgen (Foto: Zdenko Naglic).

Jakob Vang Glud, här i tänkarpose, förde tävlingen från start till mål (foto: Zdenko Naglic).

Att segern hamnar hos Jakob Vang Glud kan knappast göra någon upprörd. Han förde turneringen från start till mål och även om han spelade ett par korta partier skedde detta i ett läge där den sympatiske dansken uppenbart förstärkte sin ledning. Segerpoängen 7½ – sex vinster och tre remier – imponerar och han var inte heller illa ute i sina partier.

Det har varit roligt att ordna årets Schackvecka. Dels har fler personer kommit för att se evenemangen, dels har vi lockats fler deltagare. Ett flertal gäster har uttryckt sin uppskattning och vad gäller IM-turneringen har det varit en sannskyldig fröjd att kunna uppleva den kampglöd som har präglat startfältet. Att deltagarna har varit trevliga personer är givetvis ett extra plus.

Många träningstimmar fick sin belöning i helgen (Foto: Zdenko Naglic).

Startfältet i årets IM-turnering, fr. v.  Victor Nithander, Silas Lund (övre), Magnus Carlhammar, Karl Johan Moberg, Atila Gajo Figura, Anders Wengholm, Mats Eriksson (tävlingsledare), Jakob Vang Glud, Anton Frisk Kockum, Bengt Svensson och Juri Holvason (foto: Zdenko Naglic).

Partierna från dagens spel hittar du här.
Turneringstabellen för IM-turneringen hittar du här.