Manhems schackvecka – Elo 9: Lennart Fransson överraskande slutsegrare efter sistarondsraffel

Det blev raffel på högsta nivå när Eloturneringen fick sitt avgörande. Tre man delade ju ledningen och av dessa möttes Lennart Fransson och den snabbspelande dansken Peter Grove. Den senare ledde med mer än en timme när han offrade pjäs tvivelaktigt och också fick betala priset. Samtidigt måste Arash Abdollahzadeh nöja sig med remi mot Ulf Wesslén och därmed också med andraplatsen.

För manhemiternas del slutade turneringen med en vinst för Jonas i Bengtsson-derbyt med Tage. Samtidigt nådde Anders Pettersson fjärde plats efter remi med Kristian Eriksson.

Fransson, rankad åtta i turneringen efter nationell rating, ter sig som en överraskande vinnare. Detta gäller i synnerhet som han inledde med två förluster och på inget vis avslöjade segeraspirationer. Men han gjorde i ett tidigt skede av turneringen gällande att han inte är sådan att han blir missmodig av förluster och händelseutvecklingen jävar inte det påståendet. – Ju sämre jag börjar, desto bättre spelar jag sedan, som han menade.

Segraren Lennart Fransson bränner av ett solvargsleende när kameran plockas fram (Foto: Zdenko Naglic):

Segraren Lennart Fransson bränner av ett solvargsleende när kameran plockas fram (Foto: Zdenko Naglic):

Elo-turneringens startfält var den här gången starkare än under premiäråret och det gäller också den föredömliga kampviljan.

Slutställning: 1. Lennart Fransson, Majornas SS 6½, 2. Arash Abdollahzadeh, SA Mark 6, 3. Peter Grove, Danmark 5½, 4. Anders Pettersson 5, 5. Josef Ask, Västerviks ASK 5, 6. Tage Bengtsson 4, 7. Jonas Bengtsson, 8. Ulf Wesslén, Lerums SK 3½, 9. Kristian Eriksson, Varbergs SK, 10. Bengt Wihlborn, Växjö SK 2½ poäng (10 delt.).

Josef Ask

1 – 0

Bengt Wihlborn

Ulf Wesslén

remis

Arash Abdollahzadeh

Peter Grove

0 – 1

Lennart Fransson

Tage Bengtsson

0 – 1

Jonas Bengtsson

Anders Pettersson

remis

Kristian Eriksson

Turneringstabellen hittar du här.
Partierna från turneringarna hittar du här.