Manhems schackvecka – IM 2: Ny vinst för Jakob Vang Glud

På söndagen spelades IM-turneringens andra rond, denna gång med nyanlände Juri Holvason, men utan Victor Nithander som skulle komma hem dagen därpå. Jakob Vang Glud tog sin andra seger och är ensam om att stå på två poäng. Eftersom Magnus Carlhammar är lottad mot Victor i rond 2 var Karl Johan Moberg ende manhemit i elden och hans skörd blev en halva.

Ställningen efter två ronder: Jakob Vang Glud 2, Bengt Svensson 1½, Anton Frisk Kockum, Atila Gajo Figura, Karl Johan Moberg  och Silas Lund 1, Anders Wengholm ½, Juri Holvason och Magnus Carlhammar 0 (1) samt Victor Nithander 0 (2).

IM Silas Lund

1 – 0

Juri Holvason

Anders Wengholm

0 – 1

IM Jakob Vang Glud

IM Karl Johan Moberg

remis

FM Atila Gajo Figura

IM Bengt Svensson

remis

Anton Frisk Kockum

FM Victor Nithander

uppskj.

FM Magnus Carlhammar

 

Juri Holvason försvarade sig Kungsindiskt som svart och Silas Lund bemötte detta med tidigt Lg5 och e3. En del avbyten kom till stånd på den tidigt öppnade d-linjen och spelet förlades till kungsflygeln. Estländaren försökte rycka tag i Lunds kungsställning genom bondeframstötar, med resultatet att g-linjen öppnades samtidigt som svarts bönder blev splittrade. Holvason släppte en bonde för att kraftsamla mot den något utsatta vita kungen, men Lund var situationen vuxen och kunde snabbt ta över spelet och koppla grepp. Strax efter 40-strecket blev den stackars svarta kungen t.o.m. mattsatt i sitt hörn.

Anders Wengholm spelade Dubbelfianchetto mot Jakob Vang Glud och gjorde aggressiva åtbörder genom snabb framstöt av f-bonden.  Dansken gled dock undan följsamt och kunde i stället ta iniativet på damflygeln genom en öppnad b-linje. När ett tornpar byttes av fick Vang Glud a/b mot a som efter en tid utvecklades till en hyperfarlig fribonde på b. Wengholm hamnade i brygga och måste sträcka vapen efter 44 drag.

Karl Johan Moberg var vit mot Atila Gajo Figura som försvarade sig med Damindiskt. Via bondeframryckningar på kungsflygeln kunde tysken gripa initiativet och angreppet såg ganska hotande ut. I första ronden var ju Kalle i en fruktansvärd tidsnöd – ”Jag har varit med om värre” sade manhemiten och nämnde ett parti där han haft med fem minuter mot två efter blott tolv spelade drag och ett annat där spelarna måste båda spelarna måste strecka dragen från drag 25 – men han var ändå inte helt nöjd med hushållningen. Mot Figura behövde Kalle inte börja strecka dragen förrän efter 30 utförda; han var tämligen belåten med detta efteråt, men icke desto mindre trodde nog en del i publiken att tidsbristen lade extra lök på försvarslaxen. Karl Johan täppte dock till segt och efter fyrtio drag började de vita tornen mopsa upp sig på motsatt flygel utan att svart hade lyckats bryta igenom. Efter 51 drag ställde Figura in vinstförsöken.

Anton Frisk Kockum spelade Franskt mot Bengt Svensson och anlade partiet skarpt genom rockad åt motsatta håll. Det tog ändå sin tid innan fientligheterna började eskalera, men efter trettio drag  var Svensson kung ute på g4 och dansade. Den blev förföljd av Kockums pjäser  efter att denne givit en kvalitet men lyckades fly till b-linjen efter en dramatisk jakt. Örgrytespelaren utförde ett större antal prövande schackar i utan att hitta det avgörande som spelarna efter partiet var eniga om fanns. Som det blev fick Kockum nöja sig med halv poäng men med flaggan i topp.

Partierna från dagens spel hittar du här.

Turneringstabellen för IM-turneringen hittar du här.