Manhems schackvecka – IM 1: vinster för Vang Glud och Svensson

På lördag eftermiddag startade Schackveckans IM-turnering. Eftersom både Victor Nithander och Jurij Holvason spelat i storturneringen i tjeckiska Pardubice lottades de mot varandra i ett uppskjutet parti och första ronderna gick alltså med en lätt reducerad besättning. Inledningsronden bjöd på god kamp med samtliga partier en bit förbi fyrtiodragsstrecket.

IM Bengt Svensson

1 – 0

IM Silas Lund

Anton Frisk Kockum

remis

IM Karl Johan Moberg

FM Atila Gajo Figura

remis

Anders Wengholm

IM Jakob Vang Glud

1 – 0

FM Magnus Carlhammar

FM Victor Nithander

uppskj.

Juri Holvason

Bengt Svensson spelade vit mot Silas (tidigare känd under namnet Esben) Lund i Spanskt fyrspringarspel.  Efter bondebyte på e5 öppnades svarts f-linje med en del pjässpel, trots att Svensson i samma skede fick en bonde. Kamratenspelaren är en seg försvarare och kunde neutralisera spelet, byta ned till ett damslutspel och vinna med fyra bönder mot tre.

Karl Johan Moberg spelade sitt kära men svåra Grünfeld med svart mot Anton Frisk Kockum, som tog terräng genom en ensam men framskjuten d-bonde, parat med en  halvöppen e-linje. Kalle är ju en van tidsnödsspelare, men när han hade femtio sekunder kvar på 14 drag var det nog mer än en som undrade om det verkligen var möjligt att klara en sådan tidsnöd. Allteftersom örgrytespelarens tryck på brädet hårdnade steg spänningen på två fronter. Kalle klarade tiden trots tre sekunder på tre drag och i 39:e draget offrade Kockum pjäs. Det är möjligt att vit kunde ha vunnit vid något tillfälle, men som det blev mynnade spelet ut i remi.

Atila Gajo Figura mötte Anders Wengholm som vit i ett halvslaviskt med tidigt g2-g4. Han gjorde försök att låsa fast svarts kung i centrum, men Wengholm kom loss och fick inga problem sedan han lyckats rockera strax före tjugonde. Svart fick med sig ett imponerande bondecentrum in i ett löparslutspel. Tyskens försvar hängde på en skör tråd när alingsåsarens återstående pjäser backade upp bönder på c5, d4 och e4 och när vit var hänvisad till att försvara en angripen f-bonde. Wengholm gnetade och pressade och fick en bonde men det var inte lätt att komma igenom och efter 67 drag skakade spelarna hand på remislutet.

Topprankade dansken Jakob Vang Glud var vit i Damgambitens tarraschvariant och gav Magnus Carlhammar en isolerad dambonde. Den sköt Magnus fram och medan dansken spelade på majoriteten fyra mot tre på kungsflygeln hade manhemiten en central fribonde att hoppas på. Vang Glud fick inte ut något och när fyrtiodragsstrecket passerades hade den svarta fribonden avancerat till d3 och givit plats för en springare på fältet bakom. Men medan Magnus spelade på i centrum kunde dansken snappa upp en svart damflygelbonde och skaffa en kobmbinerad mer- och fribonde på b-linjen. Den modiga svarta springaren opererade bakom de vita linjerna och efter ett fatalt misstag från Magnus´ sida gick den förlorad! Den vita vinstföringen var inte helt utan tekniska svårigheter på det öppna brädet men efter 73 drag måste manhemiten kasta in handduken.

Partierna från dagens spel hittar du här.

Turneringstabellen för IM-turneringen hittar du här.