Manhems schackvecka: Stefan Klang och Jukka Hautajärvi segrade i Ebbe Cup 20

I Ebbe Cup så många ställt hade upp
att de faktiskt räckte till var sin grupp

som Magnus Carlhammar skaldade i Hugget om en annan tävling för ett antal år sedan.

Numera hör det till att man i media inte bara slår rekord i sportsammanhang utan man krossar rekorden, oavsett med hur liten marginal det nya rekordet överträffar det gamla. Men ett sammanhang där det faktiskt är befogat att använda begreppet är Ebbe Cup 20, där det gamla deltagarrekordet slogs med 50%, från 35 till 52.

Med fem planerade ronder finns det förstås en rimlig möjlighet att två spelare vinner på 5 poäng. Hastigt och lustigt bestämdes därför att spela två Ebbar samtidigt, detta med de stolta namnen Ebbe Cup 20 A respektive 20 B!

En nyhet för i år var instiftandet av s.k. skrällpriser, till de spelare som vinner ur störst ratingunderläge i varje rond. I Ebbe A inträffade den verkliga superskrällen när Knut Steffen Knutsen från nybildade Stenungsunds SK lade hela Ebbes topprankade spelare Arash Akbarinia på rygg. Ratingskillnaden: 855 poäng – gör om det, den som kan!

Detta ledde till att Ebbe A inte medförde den förmodade defileringen av Akbarinia, som fick nöja sig med en fyrdelad seger tillsammans med Håkan Knutsson och inte minst de två manhemiterna Stefan Klang och Sören Svensson! Av denna fyrväppling hade Stefan dessutom bäst kvalitetspoäng och han utropas därför till vinnare av Ebbe Cup 20 A.

Resultat: 1. Stefan Klang 4 (av 5), 2. Håkan Knutsson, Uddebo SK 4, 3. Sören Svensson 4, 4. Arash Akbarinia, SK Kamraterna 4, 7. Patrik Abrahamsson 3, 10. Svante Norlander 2½, ´12. Håkan Warston 2½, 14. Gabriel Svorono 2½, 16. Zdenko Naglic 2, 17. Georg Lappas 2, 24. Niklas Kleveros 1, 25. Per-Axel Persson 1 (26 delt.). Daniel Björkdahl utgick. Ratingpriser erövrades av Julian Johnson, SK Kamraterna 3 och av Håkan Warston 2½.

Ebbe B var en så hård och utslagsgivande tävling att sex deltagare såg sig tvungna att bryta under resans gång. En som inte gjorde detta var gruppens topprankade Jukka Hautajärvi, numera SA Mark. Han radade upp fyra vinster och säkrade sedan segern genom en remi med västgötakollegan Börje Persson. Det mest manhemitliknande som toppstriden hade att erbjuda var ex-manhemiten Karl Malbert på femteplatsen. Kalle är sedan ett år avflyttad till Kalmar.

Resultat: 1. Jukka Hautajärvi, SA Mark 4½, 2. Börje Persson, Borås-Fristads SK 4, 3. Hans Svedberg, SK Kamraterna 4, 7. Martin Oxelqvist 3, 8. Anders Berntsson 3, 9. Lars Bergström 3, 10. Lars Borgström 3, 11. Bertil Ekstrand 3, 12. Kjell Kalén 2½, 15. Robert Maglic 2½, 17. Johan Granholm 2, 19. Sandro Olofsson 1½ (26 delt.). Jacob Stråberg, Amanj Aref och Per Hellgren utgick. Ratingpriser erövrades av Lars Borgström och Kjell Kalén.

Nu kan man fråga sig om detta skall bli framtidens melodi för Ebbe Cup – att spela två turneringar samtidigt – men det är trots allt ett angenämt problem i en tid då göteborgsschackets ganska talrika helgturnerningar i de flesta fall backar.

Fullständiga tabeller för de två ebbarna hittar du här.