Allsvensk rapport: litet statistik från förra säsongen!

Det är nu fyra månader kvar sedan Allsvenskan avslutades och tre månader kvar till starten av säsongen 2009/2010. Vad kan då, i den allmänna nyhetstorkan, vara lämpligare än att blicka tillbaka? Hur god var uppslutningen och poängplockningen? Vår ratingförare Jan Herrman har tagit fram individuell statistik för Allsvenskan, som ligger till grund för det följande.

Säsongen 2008/09 hade Manhem 17 lag i elden, fördelade på 1 i Elitserien, 2 i division I, 1 i division II, 4 i division III, 3 i divison IV, 4 i division V och 2 i division VI. Elitserien spelas över elva ronder men i övriga serier är det sju ronder som gäller. Distriktsserien, d.v.s. division IV-VI, avgörs med femmannalag men högre upp är det åttamanna som gäller. Fjolårssäsongen var en stark säsong för klubben med många lag på övre halvan.

Tre av Ettans mannar spelade samtliga elva matcher: Victor Nithander, Joel Åkesson och David Fendrich, och det vore fel att inte än en gång nämna att Joels 6½ på de första nio ronderna räckte till hans tredje och slutliga IM-inteckning.

Bland de av våra lag som hade sju matcher var det sexton som spelade samtliga i sitt ordinarie lag. Nu var det så att flera serier hade en vakans, så att lagen där bara fick spela sex matcher. I dessa lag var det aderton manhemiter som ställde upp varje gång.

Med åtta åttamannalag och nio femmannalag i serien har vi i teorin beredskap för att mönstra 109 manhemiter i varje allsvensk rond. I verkligheten blir det inte riktigt så, eftersom det fanns vakanser i många grupper. Å andra sidan innebar det att de spelare som "missade" en rond hade möjlighet att då spela som reserv i något annat lag med behov. Självklart var detta en sportslig fördel för klubben, för hur omsorgsfullt man än planerar är det ofrånkomligt att de tilldelade spelarna inte räcker ibland. Det brukar också bli så att truppen för något lag visar sig långsiktigt otillräcklig, så att det laget behöver förses med reserver i varje match.

Det var alltså 37 manhemiter spelade för sitt ordinarie lag i varje match (sex, sju eller elva). Av de som hade frirond var det dessutom tolv man som deltog som reserv i annat lag och alltså var med i alla ronder ändå, och ytterligare tre man spelade i olika lag, t.ex. för att deras ordinarie lag hade spelare över så att de var tillgängliga. Totalt deltog därmed 34 spelare i samtliga ronder.

Det är självklart olika svårt att ta poäng beroende på dels i vilken serie man spelar, dels hur högt man sitter. Men av alla våra spelare var det en som tog maximala 7 poäng av sju möjliga. Per-Erik Andersson bärgade sex raka som ordinare i Nian och dessutom ytterligare en poäng som inhoppare i Sexan. En strong insats!

Ettan har nämnts ovan, men man konstatera att Mats Welin tog 7½ av nio, däribland två gånger som inhoppare i lägre lag. Tvåan gjorde en stark insats och gick åter upp i Superettan. Mattias Lundström tog 6 och Anders Pettersson 5½ och blev lagets bästa poängplockare på det.

Treans och Fyrans poängplockning var jämn. I Trean plockade Said Outgajjouft och Andreas Persson 4, Said i toppen och Andreas på bara fem matcher. I Fyran tog hela fem man 4 av sju: Jan Möller, Vincent Andréasson, Allan Lennerstad, Stefan Klang och Peter Bertelsen. Jessica Bengtsson tog 4½ av sex i Femman och Alexander Heino fina 6 av sju i Sexan.

Sjuan fick dess värre respass ur division III. Ende man över 50% var Rickard Eklund med 3½ av sex. Samma var det i Åttan: Patrik Abrahamsson tog mest poäng med 3½ av sex (+ 1 i Trean).

I Nian har Per-Erik Andersson nämnts men han hade sällskap av Patrik Lennartsson som drog in 4½ av fem (+ 1 i Femman). Tian kunde luta sig mot Thomas Meyers 4 av sex, medan seriesegrande Elvan rymde två fyrapoängare i Johan Carlsson och Roland Sobenius.

Louise Segerfelt satt i toppen av vårt ungdomslag Tolvan och tog 5½ av sex där. Kalle Carlstedt fyllde på med 4½ (+ 1 i Fjorton). För Tretton erövrade Torbjörn Einegren 4 av fem och lika många tog Claes Brauer fast på sex matcher. För Fjorton tog Niklas Kleveros 3½ av sex och i Femton håvade Per Hellgren in 4 poäng.

I vårt nybildade knattelag Sexton tog Olof Sanchez 3½ av fem och i inslussningslaget Sjutton knep Lawrence Abika 2½ av fem. Dessutom tog Rasmus Kindberg tre raka innan han togs i anspråk av högre lag med 4½ av sju som facit.