Elitserien, rond 6: storseger mot proffslöst Skara

Klockan 11.00 startade dagens elitseriematch mot gästande Skara. Västgötarna kom denna gång med ett ungdomligt lag utan stormästare. På papperet framstod de våra som favoriter och de visade sig att gästerna vägde alltför lätt denna gång.

Vid fjärde bord spelade Skaras Cederqvist ganska återhållsamt i en halvslavisk Damgambit. Ställningen öppnades och Joel fick snabbt det bättre pjässpelet, inte minst tack vare starka löpare. Skaraiten bytte den ena till priset av att ha kungen i centrum, men strax därefter förbisåg han en enkel bindningskombination och fick ge slaget förlorat efter blott 19 drag. 1 – 0 till Manhem!

Lennart spelade svart vid sjunde och fick Reti mot sig. Han ryckte snabbt fram i centrum och fick mer terräng än sin motståndare. Efter dryga tjugo drag kunde hans pjäser tränga in i vits kungsställning och ställa motståndaren inför svåra hot, som kostade dam och parti. 2 – 0 till Manhem efter två timmars spel.

Vid första bordet försvarade sig Victor Kungsindiskt och hans motståndare valde avbytesvarianten följt av dambyte. Vit dubblerade på den öppna d-linjen med tornen och efter byte av ett tornpar enades man om remi. 2½-½.

Karl Johan var svart i Spanskt och hans unge motståndare slog av på c6 med fördröjning. När Kalle försökte byta av sin främre c-bonde ryckte västgöten fram och fick ett imponerande centrum på d5-e5. Det visade sig dock vara en koloss på lerfötter, för när Kalle satte tryck på bönderna var det inte möjligt att gå fram p.g.a. vits svaghet på den långa diagonalen h8-a1. Det gjort dock vit ändå och förlorade material och parti. Karl Johan hann inte ens komma i tidsnöd: 3½-½.

Också Björn fick svart i en kungsindier. Vit valde en lugn uppställning med tidigt Lg5 och spelet antog en lugn prägel. Efter dambyte fick vit tornlinjen men efter att tornbyte initierats delade spelarna poängen. Varken Björn eller Karl Johan nådde alltså den tidsnöd som är en av Manhems främsta publikattraktioner! 4 – 1.

Lars-Åke spelade vit i en öppan sicilianare vid andra bord. Med kort rockad och bonde f4 fick han spela sin favoritvariant, men efter den tematiska framstöten f4-f5 passade svart, som ännu inte rockerat, på att smita med kungen till damflygeln. Man bespetsade sig på en rasande kamp men i stället delade spelarna poängen, vilket i detta fall även innebar att matchsegern säkrades. 4½-1½.

Skara hade inte med någon av sina stormästare, men vid åttonde bordet ställdes Ove mot en äkta stormästardotter och det är inte så dåligt heller. Ove spelade vit och mot Kotronias sicilianare fortsatte han med Lb5. Efter avslag på c6 koncentrerades spelet kring den svarta bondemassan på damflygeln. Men rutinerat kunde Ove kasta om en kommandostyrka av dam och springare till spel på kungsflygeln och med de svarta pjäserna som långväga åskådare på damflygeln stod svart hastigt och lustigt inför oparerbara hot. 5½-1½.

David spelar vit vid sjätte bordet och valde som vanligt Engelskt. Efter femtontalet drag spelade motståndaren den normala bondeframstöten f7-f5, men i det här fallet kunde David genom ett finurligt drag störa svarts samspel så att bonden lämnades utan försvar.  I det efterföljande slutspelet fick vits merbonde sällskap av en till med vinst för Manhem som följd. 6½-1½ och det innan första dragserien var till ända!

SS Manhem
Skara SS

Resultat

Victor Nithander 2465 Lars-Göran Eklund 2383

remis

Lars-Åke Schneider 2338 Amir Mohammadi

2324

remis

Björn Andersson 2353 Sven Svensson 2289

remis 

Joel Åkesson 2382 Niclas Cederqvist 2166

1 – 0 

Karl Johan Moberg 2292 Johan Nyman 2019

1 – 0

David Fendrich 2276 Erik Jacobsson 2110

1 – 0

Lennart Liljedahl 2232 Viktor Nyman 1984

1 – 0 

Ove Kinnmark 2265 Andoria Kotronia 1980

1 – 0 

  2325   2157

 6½-1½

Domare var Tapio Tikkanen. Den glest besökta matchen samlade 14 åskådare.

Nu avancerar Manhem till sjunde plats i tabellen efter dagens rond. Eftersom fyra av våra fem återstående motståndarlag ligger nedanför i serien skall man inte hela utesluta möjligheten till ytterligare framryckning.

Serietabell finns hos Sveriges Schackförbund, och mer om Elitserien finns att lära på specialsidan för Elitserien.