Elitserien, rond 4: Manhem pressade Rockaden

Efter fredagskvällens succéseger mot Farsta stod mångfaldiga svenska mästarna Rockaden på programmet. Manhem var knappast favorittippat, men stockholmarnas lag tedde sig ändå  svårt men inte monstruöst.

Matchen fick inte den bästa upptakten genom att Victor Nithander offrade bonde i Evansgambit utan att få tillräcklig ersättning för det. Han förlorade ganska tidigt. Björn Andersson mötte svåre Jonas Barkhagen och försatte sig som vanligt i tidsnöd. Han kämpade dock som ett lejon och kunde vinna pjäs, men med tiden 18 sekunder för Björn mot en minut på ett större antal drag vågade ingen av spelarna fortsätta och man enades om remi. Ytterligare en remi, i en jämn ställning, grejades av Karl Johan Moberg.

David Fendrich kom ganska dåligt i sitt parti och kunde inte rädda sin ställning i längden. Första segern togs av Mats Welin, som mot 18-årige IM Erik Blomqvist fick en fördel som han förstärkte allt mer. En solid seger för Manhem blev resultatet och därmed stod det 3-2 när tidskontrollen passerades.

Lennart Liljedahl spelade som så ofta ett intressant parti och hade goda möjligheter i tidsnöden. Spelet mynnade dock ut i ett sämre slutspel där motståndaren till sist kunde gneta till sig hela poängen. Ove Kinnmark stod bättre och hade utmärkta vinstchanser med merbonde i slutspelet, men fördelen ebbade ut i remi. Joel Åkesson kunde avsluta genom att vinna sitt parti efter full tid, där Joel sedan trettionde draget haft en fördel efter att ha fått in en finess. En uddamålsförlust för de våra!

SK Rockaden
SS Manhem

Resultat

Emil Hermansson 2469 Victor Nithander 2436

1 – 0

Jonas Barkhagen 2536 Björn Andersson 2338

remis

Robert Bator 2455 Joel Åkesson 2366

0 – 1

Erik Blomqvist 2474 Mats Welin 2302

0 – 1

Erik Hedman 2410 Ove Kinnmark 2256

remis

Thomas Engqvist 2434 Karl Johan Moberg 2308

remis

Christopher Lissäng 2333 Lennart Liljedahl 2238

1 – 0

Anders Livner 2404 David Fendrich 2284

1 – 0

2439
  2316

4½-3½

Detta var en match där Manhem verkligen hade chansen. Den knappa förlusten må kännas bitter omedelbart efteråt, men ger förhoppningsvis råg i ryggen inför söndagens möte med Sollentuna! Övriga resultat: Sollentuna SK – SK Kamraterna  5 – 3, Västerås SK – Lunds ASK  4 – 4, Solna SS – Limhamns SK  1½-6½, Skara SS – Upsala ASS  6 – 2, Örgryte SK – Farsta SK  3½-4½.

Serietabell finns hos Sveriges Schackförbund, och mer om Elitserien finns att lära på specialsidan för Elitserien.