Elitserien, rond 3: storseger för Manhem

Elitserien brukar traditionellt inledas med ett sammandrag av alla lagen någonstans i Sverige. I år ledde kollisioner i tiden med europacupen för klubblag och med Schack-OS till att serien började med två vanliga enkelronder.

Denna helg är det dock sammandragsdags och det i Skara. För Manhems del stod Farsta SK på programmet i fredagsronden. Det är ett av de lag som vi helst skall slå och det blev också verkligheten – med besked.

Björn Andersson var först ut i en ganska tam italienare som mynnade ut i remi vid bord ett, det enda där Manhem var lägre rankat. Sedan dröjde det inte innan poängen började trilla in: David Fendrich kombinerade till sig en pjäs och vann vid femte bordet och vid åttonde snöt Lennart Liljedahl tidigt testamentsbonden. Motståndaren fick en viss kompensation men Lennart konsoliderade sin ställning och vann en solid seger.

Victor Nithander mötte Jörgen Magnusson. en av världens starkaste blinda spelare. Victor fick nu valuta för ansträningarna i sommarens SM-grupp i och med att Magnusson följde ett av hans partier där och offrade kvalitet. Victor kunde dock förstärka sitt spel och styra in spelet i säkra vatten med en vinst som följd. Mats Welin fick tidigt en viss press och kunde trots tappert motstånd leda in i ett slutspel med tunga pjäser där han kunde ta hem hela poängen.

Karl Johan Moberg gick in i en spelöppningsprepp som kostade honom mycket tid. Han fick dock ordning på pjäserna och när spelarna tog remi genom dragupprepning hade Kalle t.o.m. bättre tid. Samma slutresultat blev det för Ove Kinnmark, som med de svarta pjäserna i en spanjor bärgade en ganska korrekt remi.

Lagledaren Joel Åkesson vann bonde och fick en fribonde, men hade ändå vissa tekniska problem till följd av en dålig löpare. Med tiden lyckades han dock leta sig in fiendeställningen med andra pjäser och hade till slut nöjet att fastställa slutresultat till fina 6½-1½!

Farsta SK
SS Manhem

Resultat

Niclas Hjelm 2369 Björn Andersson 2338

remis

Kezli Ong 2328 Joel Åkesson 2366

0 – 1

Jörgen Magnusson 2295 Victor Nithander 2436

0 – 1

Magnus Holm 2209 Karl Johan Moberg 2308

remis

Björn Jäderberg 2226 David Fendrich 2284

0 – 1

Sven Lindeman 2212 Ove Kinnmark 2256

remis

Gunnar Hedin 2175 Mats Welin 2302

0 – 1

Krister Lagerborg 2065 Lennart Liljedahl 2238

0 – 1

2235
  2316

1½-6½

Därmed tog vårt lag ett rejält steg uppåt i tabellen och det kan nog behövas inför mötena med Rockaden och Sollentuna. Övriga rondresultat: SK Rockaden – SK Kamraterna  6 – 2, Västerås SK – Skara SS  3½-4½, Solna SS – Lunds ASK  4 – 4, Upsala ASS – Limhamns SK  5 – 3, Örgryte SK – Sollentuna SK  3 – 5. Man kan notera såväl Solnas oavgjorda som Upsala seger som tyder på att vi kan få en ganska jämn serie.

Serietabell finns hos Sveriges Schackförbund, och mer om Elitserien finns att lära på specialsidan för Elitserien.