Elitserien, rond 5: förlust mot Sollentuna

Elitseriesammandraget i Skara avslutades på söndagen och för Manhems del stod Sollentuna, utan Rauan Sagit i laguppställningen, på programmet. Det blev en ganska jämn match, om än inte med lika stora chanser för de våra som i lördagens möte med Rockaden.

Det började dock bra genom att Mats Welin vid sjätte bordet tidigt kom bra och kunde få damen för ett par lätta pjäser, vilket räckte till vinst. Vid tredje kunde Victor Nithander efter cirka 3½ timmar inregistrera en solid remi mot stormästaren Thomas Ernst utan att vara pressad. Vid åttonde kom Lennart Liljedahl ut mycket bra, men ett inexakt offer gjorde att han tvingades ta ut remi.

Joel Åkesson mötte optimistiske göteborgsbekantingen Vladimir Poley. Vitryssen offrade bonde och fick bra spel. Joel var pressad men det fanns ändå hopp om livet när han gick fel i slutspelet, kanhända trött efter två sextimmarspartier tidigare under helgen, och förlorade. Vid sjunde gjorde däremot Ove Kinnmark en övertygande insats och efter en smart finess kunde han vinna pjäs och parti.

Den som följde matchen via Internet kunde notera att Manhem i det här skedet, efter fyra timmars spel, ledde med 3-2, men tyvärr var de återstående partierna inte lika lovande. Karl Johan Moberg förbrukade sin vana trogen mycket tid i sitt möte med 17-åriga storlöftet Inna Agrest. Kalle klarade tidskontrollen men den ställning som fanns kvar därefter gick inte att försvara i längden. David Fendrich måste ge damen, kanske efter en felräkning, och förlorade sitt parti.

Sist kvar var Björn Andersson, som dittills svarat för två starka insatser vid bord ett och två. Nu stod positionelle giganten Evgenij Agrest för motståndet vid toppbordet. Björn höll dock emot bra, klarade tidsnöden och spelade jämnt också i slutspelet därefter. Det var jämnt fram till sex timmars spel när Björn med en minut kvar mot fem gick fel och måste släppa torn efter ett par schackar. En stark insats som dock inte fick sin lön i matchprotokollet, utan Manhem måste notera en förlust med 5-3 efter nedanstående bordsresultat:

SS Manhem
Sollentuna SK

Resultat

Björn Andersson 2338 Evgenij Agrest 2683

0 – 1

Joel Åkesson 2366 Vladimir Poley 2478

0 – 1

Victor Nithander 2436 Thomas Ernst 2504

remis

David Fendrich 2284 Luis Couso 2351

0 – 1

Karl Johan Moberg 2308 Inna Agrest 2396

0 – 1

Mats Welin 2302 Peter Bergström 2348

1 – 0

Ove Kinnmark 2256 Anders Owen Jansson 2128

1 – 0

Lennart Liljedahl 2238 Jakob Apéria 1982

remis

2316
  2359

3 – 5

– I förväg var 2 poäng på helgens matcher en helt OK utdelning, säger lagledaren Joel Åkesson. – Som matcherna faktiskt blev så kändes det litet bittert när vi var så nära. Men med litet perspektiv kan vi vara glada över att laget är i bra form. Inte minst var det glädjande att Mats som är ny i laget för säsongen tog tre raka vinster.

Övriga resultat: Farsta SK – SK Kamraterna  3½-4½, Upsala ASS – Lunds ASK  2½-5½, Skara SS -Solna SS 4½-3½, Örgryte SK – SK Rockaden 2 – 6, Limhamns SK – Västerås SK 5½-2½.

Serietabell finns hos Sveriges Schackförbund, och mer om Elitserien finns att lära på specialsidan för Elitserien.