Jakob Apéria vinnare i 28:e Manhem Open

Trots Jakob Apérias enpoängsförsprång i Manhem Open blev sista dagen rafflande. Jakob bjöd tidigt remi mot Linus Johansson, men fick nobben. I ett spännande parti kunde Linus´ angrepp slå igenom i tidsnöden och därmed kom tre man att stanna på 5½ poäng i toppen. En nervös väntan vidtog för Jakob, som dock visade sig ha bäst kvalitetspoäng. Därmed blev han vinnare i sitt femte Manhem Open!

Johan Hansson vann sin hittills största framgång med ett silver i B-klassen.

Med fem raka vinster tog Jakob Apéria ett fast grepp om tävlingen.

I fjol hade tävlingen en stark spets i toppen, men med bredden var det sämre beställt. 22 man är den lägsta siffran i tävlingens historia. I år fanns 38 med i fältet och toppen bjöd på många jämna partier. Det var även fler utlänningar med men svenskarna visade sig starkare, åtminstone denna gång.

Johan Hansson vann sin hittills största framgång med ett silver i B-klassen.

Gotländske Adam Scheid var hela tiden med i toppen.

Inför nästa år ser det ganska ljust ut. Åldersgränsen var 1993 denna gång, men ett flertal av deltagarna var födda 1994 eller rentav 1995 och vill förhoppningsvis pröva lyckan igen nästa år.

Johan Hansson vann sin hittills största framgång med ett silver i B-klassen.

Slutliga fyran Carl Eidenert (1995) i mötet med slutliga tvåan Linus Johansson (1995).

Resultat: 1. Jakob Apéria, Sollentuna SK 5½ (av 7), 2. Linus Johansson, Limhamns SK 5½, 3. Adam Scheid, Visby SK 5½, 4. Carl Eidenert , SK 33 5, Nikita Smirnov, SK Rockaden 5, 6. Mark Lapidus, Estland 4½, 7. Frans Dahlstedt, Schack 08 4½, 8. Gustavs Upmanis, Lettland 4½, 9. Sam Kassani, Sollentuna SK 4½, 10. Axel Tiger Norqvist, Avesta SS 4½, 11. Aleksander Orava, Estland 4, 12. Vihtori Immonen, Finland 4, 14. Harald Berggren Torell 4, 18. Jessica Bengtsson 3½, 23. Gabriel Svorono 3, 33. Louise Segerfelt 2½ (38 delt.). Andreas Ahlberg bröt tävlingen.

Ratingpris vanns i grupp 1, spelare mellan 1500 och 1700, av Patrik Bergman, SK Rockaden på 4 och Alexander Holzmann-Ekholm, Majornas SS 4. I ratingrupp 2, spelare under 1500, gick ratingpriserna till Tom Rydström, Växjö SK 4 och Louise Rosenblad, SK Rockaden 3½.

I Manhem Open finns specialpriset "Stor grabb", som tilldelas den som är med för fjärde gången. Ytligt sett kan det låta ganska lätterövrat, men åldersgränsen är 15 år för att få vara med och för att klara ratingkravet 1450 måste man alltså vara bra rätt tidigt. I år utdelades Stor grabb nr. 35 till Carl Eidenert.

Fullständiga resultat finns här.

Fyra fullföljande manhemiter fanns med i startfältet. Harald Berggren Torell inledde starkt med två raka men förlorade sedan mot slutsegraren. I partiet därpå verkade Harald något modfälld men repade sig och gick i mål på 4 poäng, fullt godkänt.

Även Jessica Bengtsson startade bra och var tävlingen igenom med i tävlingen strax bakom täten. Tävlingen avslutades dock på för Jessica något dystert vis, när hon lät den egna tiden falla i ganska god ställning. Det fanns vittring på mer poäng! Annars visade Jessica lovande takter genom att hantera tidsförbrukningen ovanligt bra i den här tävlingen. Fortsätt på den inslagna vägen!

Johan Hansson vann sin hittills största framgång med ett silver i B-klassen.

Jessica Bengtsson visade gott gry genom turneringen.

Gabriel Svorono presterade klart över förväntan i sin Manhem Open-debut med vinst mot nära 1900-rankade tysken Jakob Göpfert som höjdpunkt. Han kan lägga sextiotalet ratingpoäng till sitt växande tal.

Även Louise Segerfelt debuterade i årets tävling och led något av tidsnöder som säkert kostade någon poäng. Men Louise har gjort stora framsteg det gångna året och är på rätt väg!