IM-turneringen, rond 7: Victor Nithander till delad ledning

Tätstriden spetsade till sig under fredagsspelet i och med att Erik Hedman remiserade mot Ilja Vovk, samtidigt som Victor Nithander vann manhemderbyt med Joel Åkesson. Med två ronder kvar att spela har fortfarande tre spelare chansen till IM-inteckning: Ledande Erik Hedman och Victor Nithander, som behöver 1½ poäng på två ronder, och Ilja Vovk som måste vinna de resterande två partierna. I morgon ställs Hedman mot den milt talat svårslagne Bengt Svensson, medan Victor får tampas med Ilja Vovk, ingen lätt motståndare. Ställningen: Erik Hedman och Victor Nithander 5, Ilja Vovk 4½, Holger Hebbinghaus och Bengt Svensson 4, Oleg Krivonosov och Joel Åkesson 3½, Josef Ask 3, Valerij Bronznik 1½ och Peter Vas 1.

Turneringstabellen hittar du här.

FM Victor Nithander

1 – 0

FM Joel Åkesson

FM Ilja Vovk

remis

FM Erik Hedman

IM Bengt Svensson

remis

Josef Ask

Peter Vas

0 – 1 wo

FM Holger Hebbinghaus

IM Oleg Krivonosov

remis

IM Valerij Bronznik

Peter Vas skulle spela vit mot Holger Hebbinghaus, men uteblev från spel. Därmed bröts tyskens remirad på ett sätt som han kanske inte hade väntat sig.

Valerij Bronznik har skrivit en enligt samstämmiga uppgifter utmärkt bok om Tjigorin-varianten i Damgambit (1. d4 d5 2. c4 Sc6), men när han mötte Oleg Krivonosov som svart valde den senare att låta c-bonden stå kvar där spelets upphovsman ställde den från början. Spelet blev därmed mindre dynamiskt än vad som brukar bli fallet. Mot Krivonosovs mycket solida spel var inget att göra och Bronznik fick inregistrera sin första remi efter aderton drag.

Joel Åkesson spelade Franskt mot Victor Nithander, som valde Tarraschförsvaret. Efter att Joel spelat f7-f5 blev centrum helt låst. Victor avancerade på damflygeln, vilket ledde till att bönderna där försvann tillsammans med några pjäser. En joelsk springare blev dock kvar på kanten efter avbytesmanövrerna med påföljd att Victor kunde få två springare för torn. Han centraliserade en springare och började luckra upp Joels ställning på kungsflygeln med sina bönder. När det skedde sökte Joel motspel med sin dam, men när damen var hemifrån kunde Victor genom en välriktad motstöt etablera matthot med D och S. Joel tvangs ge slaget förlorat. I och med detta gick Victor upp i delad ledning och IM-drömmen lever i högsta grad.

Ilja Vovk var vit mot Erik Hedman, som valde Sicilianskt och närmare bestämt Najdorf-varianten. Ett tidigt remianbud från Hedman mötte ringa förståelse och med rockad åt olika håll Vovk sökte angrepp längs h-linjen. Efter 26 drag såg han sig dock tvungen att ta ut remischackar efter att ha offrat pjäs för tvenne bönder.

Bengt Svensson spelade Engelskt mot Josef Ask och det gestaltade sig till Sicilianskt med ombytta färger. Ask gjorde prövande utfall med sina pjäser åt kungsflygeln till, men Svensson bemötte detta med ett resolut framtvingat dambyte. I slutspelet hade Ask en merbonde på damflygeln och Svensson en på motsatt kant, dock i form av en dubbelbonde. Vit hade löparpar mot springarpar, som dock var väl placerat och efter att spelarna sökt grepp i 44 drag utan att få in något så beslöt man om fientligheternas upphörande.

Partierna från turneringen hittar du här.