IM-turneringen, rond 8: Victor Nithander borta från IM-chansen

Lördagens spel ledde till att en av de tre IM-pretendenterna föll bort, och dess värre med hemmaögon var det vår egen Victor Nithande som fick sträcka vapen i dagens enda kampparti. Erik Hedman och Victors baneman Ilja Vovk når IM-normen vid vinst mot Peter Vas respektive Joel Åkesson. Ställningen: Erik Hedman och Ilja Vovk 5½, Victor Nithander 5, Holger Hebbinghaus och Bengt Svensson 4½, Oleg Krivonosov, Josef Ask och Joel Åkesson 4, Valerij Bronznik 2 och Peter Vas 1.

Turneringstabellen hittar du här.

FM Holger Hebbinghaus

remis

IM Oleg Krivonosov

Josef Ask

1 – 0 wo

Peter Vas

FM Erik Hedman

remis

IM Bengt Svensson

FM Victor Nithander

0 – 1

FM Ilja Vovk

FM Joel Åkesson

remis

IM Valerij Bronznik

Josef Ask var lottad med vit mot Peter Vas, som dock lämnade en andra w.o. Normalt stryks som bekant en deltagare som uteblir, men tävlingsledningen har beslutat att inte göra det. En godkänd IM-inteckning får inte rymma några partier som är vunna utan spel och i morgon skall Peter alltså möta Erik Hedman.

De två sicilianskkännarna Erik Hedman och Bengt Svensson möttes med den förre som vit. Efter 13½ najdorfdrag var spelarna nöjda med dagens insats.

Holger Hebbinghaus spelade Spanskt mot Oleg Krivonosov, som bemötte det med det säkra Berlinerförsvaret. Hebbinghaus spelade aktivt och efter en frisk slagväxling mynnade partiet ut i remi efter aderton drag.

Valerij Bronznik var svart mot Joel Åkesson och spelade Holländskt. I en tillknäppt ställning försökte Joel hitta fält för sina springare med ett pjäsbyte som resultat. Efter tjugotalet drag stäckte en dragupprepning förhoppningarna om fortsatt kamp.

I rondens toppmöte spelade Victor Nithander vit mot Ilja Vovk, som spelade Drakvarianten i Sicilianskt. Manhemiten rockerade kort och efter fjorton drag erbjöd estländaren ett bondeoffer som Victor tacksamt slök. För bonden fick Vovk övervikt i centrum och tryck mot Victors damflygelbönder. Kompensationen såg inte så överdådig ut från början, men Victor saknade aktivt motspel. Efter ett pjäsbyte fick Vovk en stark springare mot Victors dåliga svartfältslöpare och manövrerade in den på centrumfältet e4, där den var helt oåtkomlig. Framemot dragkontrollen nästlade sig Vovk in på andraraden med dam och torn, vilket ledde till att Victors bönder på damflygeln gick till de sälla jaktmarkerna. Svart hade svaga fält runt sin kung och ett tag såg det ut som om Victor skulle hitta spel där, men just som hans löpare hade letat sig in till fiendekungens närhet kunde Vovk avveckla med hjälp av ett skentornoffer. Efter femton drags plåga med urkass löpare mot stark springare gav Victor slaget förlorat och därmed också hoppet om en IM-inteckning – denna gång.

Partierna från turneringen hittar du här.