IM-turneringen, rond 4: jämnt i täten

Fjärde ronden av IM-turneringen gav delad poäng för ledande Victor Nithander, samtidigt som de närmaste förföljarna alla vann. Såväl Victor som Joel Åkesson ligger väl framme när tävlingen närmar sig halvtid. Ställningen: Joel Åkesson , Erik Hedman, Victor Nithander och Ilja Vovk 3, Oleg Krivonosov, Holger Hebbinghaus och Bengt Svensson 2, Josef Ask 1½, Peter Vas ½ och Valerij Bronznik 0.

Turneringstabellen hittar du här.

FM Holger Hebbinghaus

remis

FM Victor Nithander

Josef Ask

0 – 1

FM Erik Hedman

IM Oleg Krivonosov

remis

IM Bengt Svensson

IM Valerij Bronznik

0 – 1

FM Ilja Vovk

FM Joel Åkesson

1 – 0

Peter Vas

Tävlingens remikungar så långt är Oleg Krivonosov och Bengt Svensson, som inalles samlat ihop sex stycken. När de idag möttes med lettlandsryssen som vit tog det tio minuter innan fredsviljan tagit sig handfasta uttryck. Vit menade att svart är mycket stark och att han själv skall försöka vinna fortsättningsvis, svart ansåg å sin sida att den valda varianten – avbytesvarianten i Slaviskt – med säkerhet är vits bästa metod för att få remi.

Holger Hebbinghaus har hittills i tävlingen spelat tämligen lugnt och stod även han på tre remier. När Victor Nithander hoppade in med springaren i centrum mot tyskens Lb5 mot Sicilianskt, så överraskade han med ett oväntat och, åtminstone av Victor, okänt pjäsoffer. Detta kostade en timmes tid på de första tio dragen innan manhemiten gav tillbaka pjäsen och förblev bonde under. Dock fick han en del spel och efter femton drag såg Hebbinghaus skäl att bjuda remi, vilket Victor antog. Krivonosov, som hade tid att fördjupa sig i ställningen efter sin egen åttadragsremi, menade att Victor stod bra och att han själv nog minsann skulle ha spelat vidare.

Peter Vas försvarade sig Halvslaviskt mot Joel Åkesson, som fick bondemajoriteten på kungsflygeln och avancerade med e3-e4. Peter slog av en bonde och tillät e4-e5 med gaffel; hur uträkningen än såg ut så var den nog fel. Svart fick ett visst initiativ, men Joel kunde neutralisera detta och vinna tämligen snabbt.

Valerij Bronznik spelade Damgambit mot Ilja Vovk, vilken den senare antog. Vovk etablerade löparna i ställning mot vits kung, då Bronznik tillät en springargaffel som kostade kvalitet. Ukrainaren slängde över sina pjäser till kungsflygeln i ett desperat hopp om att skapa matthot, men Vovks försvarsresurser var fullt tillräckliga. Med de vita pjäserna på bortaplan kunde svart etablera egna matthot som var desto farligare. 0 – 1.

Erik Hedman spelade Najdorf-varianten i Sicilianskt mot Josef Ask, som kontrade med det skarpa Lg5. Svart fick dock inga problem och kunde avveckla till ett slutspel med två torn och lätt pjäs. Med alla pjäser på baslinjen snodde Ask åt sig en bonde, men glädjen var kortvarig. Hedmans pjässpel var tillräckligt för att ta tillbaka bonden och en till, vilket gav en farlig fribonde i centrum. Hedman avancerade, men i en klar vinstställning slarvade han i vinstföringen. Ask kunde ha räddat sig men uppmärksammade inte detta, kanhända litet mjuk efter långvarigt försvar.

Partierna från turneringen hittar du här.