IM-turneringen, rond 5: Erik Hedman ensam i ledningen

Femte ronden av IM-turneringen björ på idel remier av tätmännen, så när som på att rockadaren Erik Hedman vann mot hemmahoppet Joel Åkesson. Ställningen: Erik Hedman 4, Ilja Vovk och Victor Nithander 3½, Joel Åkesson och Bengt Svensson 3, Holger Hebbinghaus och Oleg Krivonosov 2½, Josef Ask 2, Peter Vas 1 och Valerij Bronznik 0.

Turneringstabellen hittar du här.

FM Erik Hedman

1 – 0

FM Joel Åkesson

FM Victor Nithander

remis

Josef Ask

FM Ilja Vovk

remis

FM Holger Hebbinghaus

IM Bengt Svensson

1 – 0

IM Valerij Bronznik

Peter Vas

remis

IM Oleg Krivonosov

Oleg Krivonosov ställde i går i utsikt att han skulle försöka vinna med svart mot ”den svenske Kasparov”, som han kallar vår egen Peter Vas p.g.a. en viss likhet med åtminstone ett fotografi på den store. Peter spelade Skotskt och offrade snart bonde, Krivonosov avböjde och offrade pjäs, Peter avböjde och antog ett par drag senare remi när lettlandsryssen bjöd.

Ilja Vovk spelade Framskjutningsvarianten  mot Holger Hebbinghaus´ franska och tysken gjorde sitt bästa för att bända upp vits centrum. När Vovk efter femtontalet drag hade lyckats plantera sina springare på c5 och e5 såg det lovande ut för vit. Estländaren spelade sin vana trogen skarpt och fick upp en lovande angreppsställning mot den svarta kungen, som blivit kvar i centrum, men gick fel och Hebbinghaus kunde sy ihop en remi efter ganska få men händelserika drag.

Bengt Svensson spelade 1. e4 som vanligt och Valerij Bronznik svarade med Svesjnikov-varianten i Sicilianskt precis som mot Victor Nithander. De klassiska svesjnikovbönderna i centrum satte sig i rörelse och med centrala löpare och öppen g-linje mot Svenssons kung såg det ganska löftesrikt ut för svart. Men spelet har inte stämt för ukrainaren hittills i turneringen och när Svensson spelade fram en centrumbonde – för byte – lade Bronznik in ett mellanhot mot den vita damen; med ens offrade Svensson damen för torn och löpare och bibehållen stark fribonde på d6 och kunde vinna i ett fåtal drag därefter.

Josef Ask spelade Sicilianskt mot Victor Nithander och gick snabbt fram med a6 och b5 (”Jag vet inte vet det heter men det finns teori på det i alla fall”). Victor reagerade ganska lugnt och Ask fick rimligt bra spel som svart. Runt trettiodragsstrecket morskade Victor upp sig och kunde etablera ett visst positionellt tryck i centrum , men när hans bönder började marschera på kungsflygeln förbisåg han ett skenspringaroffer som gav västervikaren dam och två bönder mot två torn. Alla Victors pjäser stod på fina rutor, men svarts ställning såg nog så solid ut: Just som det såg som mest spännande ut enades spelarna om remi på Asks förslag.

Partierna från turneringen hittar du här.