IM-turneringen, rond 3: Victor Nithander till topps

Tredje ronden av IM-turneringen bjöd på två vinster för manhemiterna och Victor Nithander ligger nu i topp, halvan före bl.a. Joel Åkesson. Ställningen efter tre ronder: Victor Nithander 2½, Joel Åkesson, Ilja Vovk och Erik Hedman 2, Oleg Krivonosov, Holger Hebbinghaus, Bengt Svensson och Josef Ask 1½, Peter Vas ½ och Valerij Bronznik 0. Turneringstabellen hittar du här.

Josef Ask

0 – 1

FM Joel Åkesson

FM Erik Hedman

remis

FM Holger Hebbinghaus

FM Victor Nithander

1 – 0

IM Valerij Bronznik

FM Ilja Vovk

remis

IM Oleg Krivonosov

IM Bengt Svensson

remis

Peter Vas

Bengt Svensson spelade Panovangreppet mot Peter Vas´ Caro-Kann och försökte ta terräng på damflygeln. Peter fick dock snabbt möjlighet att kontra med en bondeframstöt i centrum och efter 22 drag hade spelarna gått in i en dragupprepning.

Holger Hebbinghaus valde som svart den försiktiga Rubinsteinvarianten i Franskt mot Erik Hedman. Stockholmaren rockade långt, men Hebbinghaus befriade ställningen med ett bondebyte i centrum. Tack vare en springare planterad på e5 såg ändå Hedman ut att ha chanserna, men tysken aktiverade lugnt sina pjäser och efter att vit givit en bonde för oklar kompensation delade man på poängen.

Joel Åkesson spelade som svart sitt kära Franskt mot Josef Ask och kom väl förberedd. Trots få pjäser ute fick han en solid ställning och när han med tiden kunde aktivera pjäserna fick han bra tryck mot den vita bonden på e5. Vid 30-dragsstrecket började vits bönder falla, men det finns ändå ett spänningsmoment i form av Joels dåliga tid. Efter dragkontrollens avklarande låg västervikaren kvalitet och två bönder under och gav slaget förlorat.

Valerij Bronznik spelade Svesjnikovvarianten i Sicilianskt mot Victor Nithander, och fick ett gäng bönder i centrum men också en något öppen kungsställning. Båda spelarna rockerade långt och ukrainaren gjorde sitt bästa för att fläka upp också den vita kungens skydd. Victor försvarade sig säkert och avveckling till slutspel DL mot DS skedde. Ställningen var nog ganska lika, men Victors kung stod bättre skyddad. Spelet hettade till efter ett par avslag som gav spelarna var sin fribonde och det visade sig snart att Victor kunde ge pjäs mot ukrainarens och samtidigt behålla en hyperfarlig h-bonde. Det stod inte på förrän Victor med schack kunde förhindra motståndarens remischackar och samtidigt föra ned h-bonden i dam.

Ilja Vovk spelade vit i Preussiskt mot Oleg Krivonosov, närmare bestämt det s.k. ”nattåget”. Ganska snart byttes damerna på ett mindre vanligt sätt och med två torn och tre lätta pjäser var hade Krivonosov det bättre pjässpelet. Han vann en bonde och kunde ha tagit en till, men försmådde möjligheten för att i stället avveckla tornen. Med två lätta pjäser på var sida uppstod en tveeggad ställning där var sida hade fribönder på motsatta flyglar, men efter ett tag körde bönderna fast och ställningen avvecklades till LS mot S för Krivonosov utan några bönder kvar på brädet. Han gjorde fruktlösa försök tills Vovk kunde kräva remi utifrån 50-dragsregeln efter sammanlagt 109 drag.

Partierna från dagens spel hittar du här.