Manhem firade 101 år

Manhems födelsedag firades på numera traditionsenligt vis med genomförandet av tävlingen Manhem Super Star och förstås avätande av Manhem-tårta. Nitton manhemiter deltog i firandet.

Den första delgrenen i trekampstävlingen Manhem Super Star var Manhemtipset. Tidigare års upplagor har varit svåra, redan de, men årets upplaga tog nog priset. De tretton flervalsfrågorna berörde Manhem och schack i större eller mindre utsträckning: Hugget, Frithiofs saga, meste klubbmästaren, prestationsrating och en släng modern poesi hörde till vad som hann avhandlas. Ensam vinnare med åtta rätt blev Per-Axel Persson, följd av sjupoängarna Claes R. Nilsheden och Wictor Olsson. På en god fjärde plats slutade vår indiske (icke svenskspråkige) medlem Ajith Pillai, vilket kanske säger något om svårighetsgraden…

I delgrenen "Remi?" gällde det att avgöra utgången av åtta olika ställningar och att motivera med en variant – sexton frågor och lika många möjliga poäng. Ställningarna var hämtade ur Jonathan Levitts bok "Genius in Chess" och i anslutning till dem kunde man inhämta att stormästaren Jonathan Speelman hade klarat 16 poäng på blott fyra minuters lösningstid. En känd manhemprofil upprepade nästan bedriften genom att lösa samtliga på fem minuter, dock med endast 2 poäng. Och ja, sju av de åtta ställningarna var remi vid rätt spel. Björn Andersson och Said Outgajjouft hade maximala 16 poäng och Jessica Bengtsson klarade av 14½!

Kvällen avslutades med 101-årsblixten och här var Björn Andersson omutlig med 6 raka. Efter honom följde Said Outgajjouft 4½, Jessica Bengtsson 4 och Alexander Heino 3½. Detta ledde till följande slutställning för de främsta: Björn Andersson 38, Said Outgajjouft 33, Jessica Bengtsson 32½, Johan Hansson 25½ och Sam Friberg 25.