Rasmus Janse vann Manhem Open – Johannes Aira sexa

Det blev Rasmus Janse som vann årets Manhem Open. Inför sista ronden ledde han med en halv poäng och efter ett par timmars spel enades han och motståndaren Juri Holvason om remi i en något förflackad ställning. Närmaste konkurrenten Ritvars Reimanis vann ett dramatiskt parti mot landsmannen Aleksands Hohluks och kom upp på samma poäng, men kvalitetspoängen räckte inte utan Janse kunde vinna turneringen.

Slutsegraren är en trogen gäst i Manhem Open och belönades med det klassiska Stor grabb-priset i samband med prisutdelningen. Det tillfaller spelare som varit med i tävlingen fyra gånger och Janses pris bär nr. 32. Han blev också historisk genom att vara den förste genom tävlingens långa historia (från 1981) att komma på prispallen tre gånger!

Bakom tätduon kom estländarna Jevgenij Rumjantsev och Juri Holvason och, en poäng bakom dessa, svensktrion Jonatan Berggren, Johannes Aira och Anton Hussain. Johannes blev bäste manhemit efter en väl genomförd turnering och kan mycket väl vara på väg att ta ett nytt steg framåt.

Också manhemiterna Johan Hansson och Elias Karlsson vann sina partier sista dagen, vilket förde upp dem båda på prisplats; Johan till tolfte plats och Elias till seger i andra ratinggruppen. Jessica Bengtsson förlorade i sista ronden men kommer som yngsta deltagare i startfältet förhoppningsvis att på sikt gå stärkt ur tävlingen.

Resultat: 1. Rasmus Janse, Västerås SK 6 (av 7), 2. Ritvars Reimanis, Lettland 6, 3. Jevgenij Rumjantsev, Estland 5½, 4. Juri Holvason, Estland 5½, 5. Jonatan Berggren, SK Rockaden 4½, 6. Johannes Aira, SS Manhem 4½, 7. Anton Hussain, SK Rockaden 4½, 8. Aleksands Hohluks, Lettland 4, 9. Torbern Sonnek, Sollentuna SK 4, 10. Jakob Apéria, Sollentuna SK 4, 11. Carl Eidenert, SK 33 4, 12. Johan Hansson, SS Manhem 4, …, 14. Elias Karlsson, SS Manhem 3½, …, 27. Jessica Bengtsson, SS Manhem 1½ (27 deltagare).

Ratingpriser utdelades i grupp 1 till Allan Mossiaguine, SK Rockaden 3½ och Markus Anderljung, SK Rockaden 3½, samt i grupp 2 till Elias Karlsson och Patrik Bergman, SK Rockaden 3.

Den fullständiga resultatlistan hittar du här. Det finns en chans att denna artikel kan kompletteras med fotografier.