Manhem med dålig avslutning i Svenska Cupen

På söndagen spelades rond sex och sju i Svenska cupen. Man kan säga att dessa ronder resultatmässigt inte var någon katastrof, men att de sammantaget inbringade färre poäng än vad som hade behövts.

I rond sex stod Rockaden Umeå I för motståndet. Spelarna i motståndarlaget var betydligt högre rankade än sina klubbkamrater i Rockaden Umeå:s andralag, som Manhem redan slagit. Manhem fick för första gången spela med hjälpande handikapp och behövde ta två poäng eller mer för att vinna matchen.

Matchen kom igång och det blev i stort sett kamp direkt i de flesta partier. Mats mötte en gammal seriespelsmotsåndare i form av Luckas Wickström. Oftast har Mats haft svart mot Lucas i serien och så också denna gång. I partiet så ställde Mats upp sig väldigt sunt, med hjälp av ett försvar han verkar ha spelat några gånger. Gradvis tog Mats sedan över partiet och fick till slut in en finess som gav fördel och efter vissa ytterligare kritiska moment en seger. Jonas mötte också en relativt högrankad spelare, Viktor Forsberg. Jonas ställde, utan att nödvändigtvis kunna varianten upp sig ganska vettigt och fick ett visst grepp om ställningen. Spelet var sedan ganska jämt innan Jonas i en ganska förenklad ställning spelade fel. Med detta tilläts starkt spel för motståndaren och Jonas förlorade. Jag själv mötte en Erik Malmstig och hade ett lite obalanserat parti. Det kändes dock aldrig riktigt som att motståndarens ställning klickade och framåt början av den eviga tidsnöden hade jag fått en ganska stor fördel, som jag förde till vinst. Gabriel spelade väldigt våghalsigt i öppningen mot en variant som är notoriskt lätt att spela för hårt mot. Nu var det på väg att gå riktigt illa då Gabriel tappade bonde utan kompensation och motståndaren dessutom till synes hade minst en elak taktisk fortsättning som missades. Sämre teknik av motståndaren och hårt försvar av Gabriel i ett tornslutspel ledde dock till att Gabriel till slut fick upp ett remiserbart tornslutspel. Tyvärr spelade han dock fel i ett läge och förlorade. Manhem hade i alla fall vunnit matchen med 2-2 (2½-1½ i turneringstabellen).

Rond sju spelades mot fjolårsvinnarna Team Viking. Förutsättningarna var att Manhem behövde ta en poäng av fyra för att vinna Svenska Cupen. Utan att gå in på enskilda partier kan rondens förlopp summeras så här:

Manhemit förlorar klart fördelaktigt parti efter bortsättning i ett drag.

Manhemit förlorar andra parti lite väl snabbt, även om motståndaren spelade bättre i nämnda parti.

Manhemit spelar i tredje parti upp vinstställning, men darrar för en sekund, sätter ren pjäs och tvingas till råga på allt avveckla till förlorat slutspel. (Här försvann i princip chansen till 1:a plats)

Örgryte vinner sin match med minsta möjliga marginal och går om Manhem (Här försvann i princip chansen till 2:a plats)

Manhemit spelar i parti 4 bort en positionellt mycket fördelaktig ställning och mals ner i slutspel.

Stockholms SS vinner sin match med precis tillräcklig marginal för att gå om Manhem (Här försvann chansen till 3:a plats).

Manhem hamnade fyra och missar därmed alla tre prisplatser.