Manhem leder Svenska Cupen inför rond 6 & 7

Rond fem i Svenska Cupen var mycket viktig. Manhem kunde gå upp i tvåpoängsledning vid vinst, detta med bara två ronder kvar på söndagen. Örgryte I som motståndarlaget hette ställde upp med ett lag som hade ungefär femtio poäng mindre i medelranking. Detta räckte dock inte för att få något handikapp, då den gränsen går vid 100 poängs rankingskillnad. För att förtydliga räckte det alltså med att ta 2½ poäng av 4 för att vinna matchen.

Spelet kom igång vid femtiden och det var hård kamp på alla bräden. Mats spelade fel i något läge och tycktes komma ganska dåligt ur öppningen och in i det tidiga mittspelet. Dock jobbade han på bra. Jonas kom rimligen OK ur öppningen, men hade svårt att få igång något effektfullt spel mot motståndarens ganska solida uppställning och kom sämre och sämre. Jag själv kände mig ganska OK efter öppningsfasen och tyckte att jag lyckades ställa upp mig hyggligt solitt samtidigt som jag behöll viss obalans i ställningen. Gabriel spelade på och fick, om ingen större fördel, i alla fall ok spel.

En och en halv till två timmar in i matchen hade Mats hade lyckats vända och vinna. Jag hade precis fått ett remianbud från min motståndare och satt ett bra tag för att invänta skeendena på de andra kvarvarande brädena. Jonas hade fått ett svårt slutspel, som förmodligen var förlust, men eventuellt med vissa räddningschanser. Gabriel hade kanske lyckats skapa viss fördel, men det var ingen uppenbart lättspelad ställning han satt med. Tyvärr så blev utvecklingen i både Jonas och Gabriels partier negativa. Jonas lyckades föra det svåra slutspelet, med viss hjälp av motståndaren som inte hade en helt lätt uppgift, till ett ganska klart hållbart tornslutspel. Han spelade dock fel i detta tornslutspel och förlorade. Gabriel hade valet att acceptera att han inte fick ut något i motståndarens tidsnöd och avveckla till en lika ställning eller försöka något. Det han gjorde var att byta två torn mot dam (ganska svårbedömt byte generellt sett) och gå ner i ett slutspel med dessa pjäser mot varandra. Tornen visade sig dock efter ett tag starkare, delvis därför att Gabriels dam inte riktigt kom åt motståndarens kung, och tyvärr förlorades partiet. Kvar satt då jag med en något till klart bättre ställning som jag skulle försöka vinna. Det blev så att jag gick framåt med pjäserna gradvis, lyckades vinna kvalité och sedan spela hem partiet. Slutresultatet kunde alltså skrivas till 2-2 och Manhem fick en första oavgjord match. Imorgon klockan 10.00 står Rockaden Umeå för motståndet i en match som hade varit väldigt bra att vinna. Denna match går att följa via livesändning.