Manhem vann rond tre och fyra i Svenska Cupen

Svenska Cupen fortsätter. Sju ronder skall avverkas och av dessa går rond tre, fyra och fem på lördagen. Som tidigare rapporterats om vann Manhem de två fredagsmatcherna och i och med detta gick laget in i dagens första rond som turneringledare.

Motståndet i rond tre var anrika Stockholms SS. Förutsättningarna var att vi i Manhem var tvungna att ta mer än 2½ poäng för att vinna matchen. Jonas fick två bönder utan vidare kompensation, men ställningen var lite obalanserad och motståndaren lyckades hitta motspel. I ett läge där det var tydligt att Jonas hade svårt att komma ut med sina pjäser och där motståndaren hade aktivitet bjöds en remi, som Jonas accepterade efter att ha fått direktiv av lagledare Torell att bestämma själv hur han skulle förhålla sig till remianbudet. Gabriel spelade vettiga drag mot motståndarens annorlunda, men väldigt sunda uppställning och när chansen gavs tog han den och vann utan synliga problem. Mats satt länge och försökte förbättra sin ställning i ett låst parti och lyckades gradvis ta över. Strax innan drag 40 vann han också partiet. I det läget satt jag själv kvar med ett ganska lika, men också svårförlorat damslutspel, som jag hade siktat på när jag insåg att det såg ut som att vi skulle ta 2½ av 3 på övriga bräden. Remin hölls utan svårighet och Manhem vann matchen med 3-1 (2½-1½ i turneringstabellen.)

I rond fyra var motståndet Västerås SK, som ställde upp med ett ungdomligt lag. Det var maxhandikapp och förutsättningarna var alltså att vi behövde vinna samtliga fyra partier för att vinna matchen. Gabriel kom relativt bra ur öppningen, men det var ingen katastrof för motståndaren heller. Det gick dock för Gabriel att hitta en del taktik, som gjorde att han vann partiet ganska snabbt. Själv spelade jag antipositionellt på olika sätt. Detta tog sig i uttryck av att jag gav löpare för springare i öppningen, gick ut med damen tidigt, flyttade pjäser flera gånger och spelade g2-g4 efter att ha rockerat kort. Dock gick det bra ändå och jag vann i en sisådär 20 drag. Jonas vann efter att ha slagit tillbaka ett angrepp från sin unge motståndare och Mats Welin segrade efter att ha spelat ut sin motståndare i en låst ställning. Resultatet blev alltså 4-0 (2½-1½ i turneringstabellen).

Rond 5 går att följa live med start kl 17.00.