Manhem med bra förstadag i Svenska Cupen

Svenska Cupen är en schacktävling för fyramanna lag. Tävlingen har allt sedan nystarten 2012 gått i Linköping och har lyckats locka 30 lag de flesta år. Manhem har flera år i rad skickat iväg ett lag för att spela tävlingen och resultatraden sedan nystarten av tävlingen för Manhems lag har varit fyra (2012), tvåa (2013), åtta (2014). I år ställer Manhem också upp och detta med ett lag bestående av Mats Welin, Jonas Bengtsson, mig själv och Gabriel Svorono. På fredagskvällen spelades två ronder med snabbare partier (30minuter+ 30s per drag).

Första ronden Ställdes vi mot Linköpings ASS I, en match där handikappsystemet gjorde att vi var tvungna att ta över 2½ poäng för att vinna. Undertecknad blev klar först och kunde skriva en etta i protokollet efter ett relativt obesvärligt parti . Lagets ankare Mats Welin lyckades också vinna och när kvarvarande partier var på väg mot evig tidsnöd stod det alltså två noll till Manhem. Med lite tid kvar för båda slutade Jonas Bengtssons parti remi, men Jonas var inte helt nöjd då han tyckte han stått bättre tidvis under partiet. Kvar satt Gabriel Svorono i slutspel mot en i princip Jämnrankad spelare som spelat solitt under hela partiet. Det gick fram och tillbaka lite, men Gabriel lyckades hitta bra planer och visade också fin teknik när han väl fått upp en fördelaktig teknisk ställning. Gabriel vann och med det slutade matchen 3½-½ (partipoäng i turneringstabellen 3-1 p.g.a. handikappsystem).

Rond två väntade Rockaden Umeå II i en match där vi var tvungna att ta 2½ eller mer för att vinna. Undertecknad och Gabriel vann utan större bekymmer, medan Mats i teknisk ställning med två bönder mer gick in i en evig schack som eventuellt hade kunnat profylaxeras mot i ett tidigare skede. För Jonas, som satt kvar sist var partiet något av en kamp. Han låg kvalité under efter mittspelet, men motståndaren lyckades inte i snabbschacksstressen riktigt påvisa att kvalitén verkligen var värd något speciellt. Istället slutade partiet med att Jonas, trots sin kvalité under, tog en bonde, vallade fram två förbundna fribönder och vann. Matchen slutade alltså 3½-½ (3-1 i turneringstabellen).

Morgondagens spel kan följas live (gå in på schack.se och klicka vidare därifrån) och börjar 10.00 med rond 3 då Manhem ställs mot Stockholms SS.