Manhems IM-turnering, rond 6: det hettar till i täten!

Johan Hultin 0 – 1
IM Jens-Ove Fries-Nielsen
FM Jacob Carstensen remis
Tom Rydström
IM Ari Ziegler 0 – 1
IM Patrick Zelbel
Rahul Kumar 0 – 1
FM Jonathan Westerberg
Harald Berggren Torell 0 – 1
FM Linus Johansson


Rond 6 av IM-turneringen innebar att det hettad till i toppstriden. Ledande Johan Hultin fick sträcka vapen mot Jens-Ove Fries-Nielsen, som därmed ligger samman med landsmannen Jacob Carstensen en halva bakom Johan och Patrick Zelbel.

Linus Johansson spelade Franskt mot Harald Berggren Torell och mot dennes Tarraschvariant försvarade han sig med 3.- Sf6. Efter öppning av f-linjen såg Johansson möjligheten att ge en kvalitet för sönderslagen vit rockadställning och bonde. Johansson spelade energiskt på kungsflygeln och pressade det vita försvaret och i ett försök att skapa motspel mot svarts centrum gav Harald sin f-bonde. Det visade sig att Johansson stod väl rustad mot manhemitens avsedda taktiska tricks och efter trettio spelade drag hade Harald kombinerat bort två lätta pjäser. 0 – 1 till Johansson.

Jacob Carstensen öppnade partiet mot Tom Rydström med Katalanskt. Trots ett antal avbyten såg inte ställningen helt uttömd ut när parterna enades om att dela poängen efter knappa timmen. Remi.

Ari Ziegler inledde med 1. d4 och fick möta Patrick Zelbels Nimzoindiska försvar. Centrum tog form av en vit isolani och efter närmare tjugo drag kunde Ziegler stöta med den och förvandla centrum till ett bondelöst sådant. Han låg efter i utvecklingen, vilket tysken nyttjade till att byta av en pjäs och ge vit en isolerad bonde. Zelbel hade också en antydan till stark springare mot dålig löpare, en ställningsfördel som förstärktes när tysken ryckte fram med de egna bönderna till vita rutorna. När de svarta fördelarna förenades med att svarts kung stod mer aktivt blev det tydligt att Zelbel hade fördel, även om Ziegler resignerade kanske innan de flesta åskådare hunnit förstå vad som var i faggorna. 0 – 1 till Zelbel.

Johan Hultin inledde med 1. d4 och fick tampas med en udda dragföljd av Skandinaviskt ur Jens-Ove Fries-Nielsens fatabur. Fries-Nielsen spelade, troget sin stil, öppet och bytte av vits enda centrumbonde och ryckte sedan fram med sin egen e. När Johan gick på bonderov på damflygeln uppstod en slagväxling som mynnade ut i dels att dansken fick åter sin bonde, dels att bondeställningen blev obalanserad med tre mot en på damflygeln för vit och fyra mot två på kungsflygeln för svart. Spelet kom att styras av denna obalans, där båda parter ryckte fram med sitt eget bondeflertal. Under tjugo drags tid skedde ett ömsesidigt avancemang, där det till en början såg ut som att  Johans stod bra, men där Fries-Nielsen efter dryga fyrtio drag visade sig ha lättare att med sina pjäser samtidigt understödja de egna bönderna och stoppa de hultinska. 0- 1 till Fries-Nielsen.

Rahul Kumar öppnade med 1. d4 och fick emot sig Jonathan Westerbergs holländska Leningradvariant. Kumar byggde sin vana trogen bondekedjor, som Westerberg sökte sprätta upp. Kumars långsamma damflygelspel gav ingen återbäring, men på andra kanten lyckades stockholmaren öppna linjer mot vits kung. Kumars kung klarade sig efter avveckling, men samtidigt hade en svart bonde letat sig fram till friläge på f3. I det följande springarslutspelet blev den en avgörande faktor. 0 – 1 till Westerberg.

Efter 6 ronder leder Johan Hultin och IM Patrick Zelbel på 4½ poäng före FM Jacob Carstensen och IM Jens-Ove Fries Nielsen på 4, FM Linus Johansson på 3½ poäng, Rahul Kumar på 3, Tom Rydström och FM Jonathan Westerberg på 2, IM Ari Ziegler på 1½ samt Harald Berggren Torell 1 poäng.

Partierna från rond 6 av stormästarturneringen och IM-turneringen hittar du här.
Tabell för IM-turneringen hittar du här.