Manhems GM-turnering rond 6: Kvartett skuggar stormästartrio

GM Emanuel Berg remis
GM Eduardas Rozentalis
GM Tiger Hillarp Person remis
IM Daniel Semcesen
IM Jasmin Bejtovic 0 – 1
IM Axel Smith
IM Torstein Bae
remis
IM Erik Blomqvist
IM Victor Nithander remis
IM John Paul Wallace

 
Hillarp Persson sitter fortfarande i förarsätet efter en remibetonad omgång. Endast Smith mäktade med en vinst och ingår numera i den kvartett som skuggar stormästartrion

Torstein Bae prövade en katalanare mot Erik Blomqvist. Rockadaren spelade aktivt, ställde upp sig längs långa vita diagonalen och när tillfälle bjöds till en dragupprepning grep spelarna detta. Efter gårdagens kraftansträngning kom detta kanske inte ovälkommet för norrmannen. Remi.

Emanuel Berg fick emot sig det mindre vanliga försvar Aljechins när han spelade vit mot Eduardas Rozentalis. Spelarna gick snabbt in i slutspel med symmetrisk bondeställning, en symmetri som bröts när Berg ganska snart stötte i centrum, gav två bönder men forcerat fick möjlighet till en gaffel som gav kvalitet. Efter trettio drag hade därmed Berg två torn mot torn, löpare och två bönder. Litauern stod på inget vis sämre och när han efter dragkontrollen föreslog delad poäng antog Berg, känd för att vilja spela på vinst, erbjudandet omgående. Remi.

Jasmin Bejtovic spelade ett Kungsfianchetto mot Axel Smith, som valde aktivt spel med Polskt försvar, i det här fallet genom 1. Sf3 Sf6 2. g3 b5. Bosniern valde vidare en försiktig sluten uppställning med d2-d3 och e2-e4 och lät Smiths fianchettolöpare längs svarta diagonalen stå ganska ostörd. Smith fortsatte med bondeoffensiven f7-f5-f4 utan någon särskild reaktion Smith fortsatte med tilltänkt linjeöppning av h och för att få plats för att sidgardera h2 med sina torn bytte bosniern svartlöparna till priset av att c-linjen halvöppnades för svart. Bejtovic hade i någon mening löst problemet med h-linjen genom denna manöver, men ett nytt problem hade uppstått på c-linjen, där Smith tripplerade sjna tunga pjäser. Bonden c2 kunde endast garderas i sidled p.g.a. spik längs c-linjen. Med alla tunga på andra raden hade Bejtovic inget krut att lägga på första och ett svart linjeöppnande pjäsoffer kom som ett brev på posten. Smith fick damen för torn och lätt och snart gav motståndaren upp. 0 – 1 till Smith.

Nithander och Wallace öppnade Engelsk med bonde på c6. Efter ett 15-tal drag hade Nithander bondemajoritet på kungsflygeln och ett visst positionellt övertag. Wallace lättade på trycket med ett temporärt kvalitetsoffer för att få svar med samma mynt några drag senare. I 30:e draget missade Wallace det dödande Td1+,  som förmodligen hade fått Nithander att ge upp direkt. Nu fortsatte partiet och övergick till tornslutspel med bonde över för Wallace som dock var remiartat som även blev slutresultatet.
En hederlig spanjor med d3 var öppningsvalet mellan Hillarp Persson och Semcesen. Hillarp Persson fick en viss terrängövervikt och Semcesen stod trängre men solitt. Nära tidskontrollen hängde springaroffer på bönderna framför Semcesens kung i luften, men Semcesen var på sin vakt och partiet slutade remi i lika ställning

Efter 6 ronder leder GM Hillarp Person på 4½ poäng före GM Berg och GM Rozentalis på 4 poäng, IM Semcesen, IM Bae, IM Smith, IM Nithander 3 poäng, IM Bejtovic, IM Blomqvist 2 poäng, IM Wallace 1½ poäng.

Partierna från rond 6 av stormästarturneringen och IM-turneringen hittar du här.