Manhems GM-turnering, rond 2: full pott för Emanuel Berg

IM Daniel Semcesen 1 – 0
IM John Paul Wallace
GM Emanuel Berg 1 – 0
IM Erik Blomqvist
GM Eduardas Rozentalis 1 – 0
IM Axel Smith
GM Tiger Hillarp Persson 1 – 0
IM Jasmin Bejtovic
IM Torstein Bae 0 – 1
IM Victor Nithander

Den andra ronden av Manhems stormästarturnering bjöd än på kamp och kunde slutföras helt utan remiavslut. Man kan notera att Victor Nithander skördade sin första vinst i mötet med norske IM Torstein Bae.

Gårdagens segerherre John Paul Wallace plockade fram Kungsindiskt med de svarta pjäserna mot Daniel Semcesen, som expanderade på kungsflygeln med h3-g4 följt av kort rockad. Vit kunde hålla ställningen i ett fast grepp, blockera svarts motspel och själv utnyttja h-linjen till ett framfusigt intrång med sitt torn. För att hålla vits pjäser ute offrade australiensaren en kvalitet, men till priset av förlorad kontroll av en ruta i sitt läger. Detta möjliggjorde en kombination från skåningen, som gav torn för tillgång till en vinnande gaffel. Wallace valde att i stället spela med två lätta pjäser för dam, men insåg snart kampens hopplöshet. 1 – 0 till Semcesen.

Emanuel Berg provade Morragambit i sitt vitparti mot Erik Blomqvist, som avböjde. Följden blev en ställning där Berg tack vare bönder på c4 och e4 hade terrängfördel. Stockholmaren försökte kontraslå i centrum, men Berg drog nytt av att ställningen öppnades och fick starkt pjässpel. Via ett kvalitetsoffer fick de vita pjäserna farliga hot mot den vidöppet exponerade svarta kungen. Damerna byttes av, men vits attackstyrka av torn och tre lätta pjäser var för mycket för svart och efter dryga fyrtio drag fick han kasta in handduken. 1 – 0 till Berg.

Eduardas Rozentalis spelade Spanskt som vit och bemötte Axel Smiths Berlinerförsvar lugnt med d2-d3. Efter att bonden några drag senare hade vågat sig fram till d4 blev det bondeavbyte på e5 och en symmetrisk bondeställning. Genom en slug springarmanöver framtvingade litauern att Smith gav upp löparparet, som kom väl till pass för vit när ställningen öppnades. Smith slök ett par bönder, men Rozentalis fortsatte kraftfullt och kunde forcera en fribonde i centrum som snart blev helt ostoppbar. 1 – 0 till Rozentalis.

Kungsindiskt var öppningen mellan ’Tiger Hillarp Persson (vit) och Jasmin Bejtovic (svart) och efter c7-c5 jämte avbyte på d4 fick vit en terrängfördel inte helt olik den i partiet Berg – Blomqvist. Efter ett antal drags ganska lugnt manövrerande slog Hillarp till och bröt upp ställningen med bondebyte och bondeoffer. Vinden ven iskallt längs linjer och diagonaler och inom kort kunde Hillarp via ett kvalitetsoffer tränga in i motståndarställningen med en dam vinnande tornschack. 1 – 0 till Hillarp Persson.

Hemmasonen Victor Nithander spelade Jugoslaviskt mot Torstein Bae, som fick terrängfördel via bondeavancemang på kungsflygeln. Den aggressivt spelande Bae fick mothugg när Victor själv öppnade linjer på kungsflygeln och när Victor belägrade en ömtålig vit bonde föll denna med byte av den norska damen mot två torn. Bae försökte få i gång spel, men Victors kung gömde sig ute på kanten och de ettriga vita pjäserna fick svårt att hålla ihop varandra. Efter 38 drag fick Victor till  slut in ett dubbelhot mot de svarta tornen. 0 – 1 till Nithander.

Efter två ronder står Emanuel Berg på 2 poäng. Han följs av Victor Nithander, Daniel Semcesen, Eduardas Rozentalis och Tiger Hillarp Persson på 1½, vidare av John-Paul Wallace på 1, Jasmin Bejtovic  och Axel Smith på ½ samt Torstein Bae och Erik Blomqvist på 0 poäng.

Partierna från rond 2 av stormästarturneringen och IM-turneringen hittar du här.