Sommarschacket 12: Said Outgajjouft på andra plats med digitala klockor

Den tolfte deltävlingen av Sommarschacket för i år samlade sexton spelare och såg Said Outgajjouft göra debut med gav en fin andra plats. Därmed återstår fyra etapper av årets tävling och nytillkommande deltagare hälsas varmt välkomna!

Etapperna förra och den här veckan har spelats med användande av digitala klockor med betänketiden 3 minuter samt 2 sekunders tidstillägg per drag och något ord om detta kan skrivas.

Betänketiden innebär att ett parti behöver pågå i sextio drag för att spelarna skall få fem minuter på sig. Ett vanligt femminutersparti avslutas ju som bekant ofta med en ibland hektisk fas där den ena parten har ett vinnande övertag, men där spänningen kretsar kring om matt skall hinna sättas innan kläppen faller. Med tidstillägg per drag bortfaller detta moment, vilket sporrar spelare i ett hopplöst underläge att ge slaget förlorat i stället. Erfarenheterna hittills visar sålunda att en tävling avslutas snabbare. Den som inte prövat på kan göra klokt i att besöka det kommande Sommarschacket!

Ligorna inför slutspurten kan du studera nedan.

Sommarschackets totalliga finner du här.

Ratingligan för spelare 1750-1999 finns här.

Ratingligan för spelare 1500-1749 finns här.

Ratingligan för spelare upp till 1499 finns här.

Varje måndag klockan 18.30: Sommarschacket!