Nordstan, dag 4: Lycka Drakengren vann knattecupen – Kasib al Waeli tog hem Trettondagsblixten

Den fjärde och sista schackdagen inföll i år söndagen den 6 januari, den s.k. Trettondagen och överraskande var det därför inte att Trettondagsblixten gick av stapeln. Den sammanföll med Hisingen Open för vuxna, vilket säkert kostade oss en och annan deltagare. Nu ställde åtta man upp till spel – flest spelare har vi faktiskt haft den gången tävlingen av misstag utlystes vid två olika tidpunkter samma dag för några år sedan. Vi kunde ordna två tävlingar med tillsammans fördubblat deltagarantal. Kanske detta är en modell att pröva för tävlingar med deltagarproblem?

Resultat Trettondagsblixten: 1. Kasib al Waeli 6½ (av 7), 2. Patrik Abrahamsson 6, 3. Looay al Waeli 5, 4. Per-Olof Rehnquist 4, 5. Basil al Waeli 3, 6. Saga Drakengren 2, Charlotte Drakengren 1, 8. Adrian Marengo, klubblös (8 delt.).

Spelet i Knattecupen fortsatte med de båda semifinalerna. I den första fick Julius Rennerman Högenberg bekänna färg i mötet med troliga favoriten Lycka Drakengren. Det blev två partier med ett snarlikt förlopp: jämnt i början, förbrukning av ganska mycket tid men när det vägde som jämnast gjorde Julius ett misstag och efter detta var Lycka omutlig och vann båda partierna.

Den andra semifinalen gick mellan Frey Blanquer och nye medlemmen Alexander Ahlbäck. I det första partiet rockerade spelarna åt olika håll men Frey lyckades sprätta upp bondeställningen framför Alexanders kung och sätta matt på de öppna linjerna. I det andra partiet kunde inte Frey komma till tals med Alexanders fianchettolöpare, som anställde stor skada på motståndarställningen och gav Alexander möjlighet att med klar materialfördel föra hem slutspelet.

Det blev därmed ett avgörande skiljeparti, där Frey ställde upp ett lömskt matthot längs långa diagonalen och därefter via ett avdragshot överraskade Alexander. Frey till final!

Det första finalpartiet mellan Frey och Lycka inleddes med en vild slagväxling, som slutade med att Frey vann pjäs. Lycka gav dock inte slaget förlorat för den skull utan gillrade raskt därpå en fälla som gav pjäsen tillbaka med mördande angrepp längs linjerna mot kungen i centrum. Förloppet i det andra partiet blev likartat med materiell fördel för Frey men med en viljestarkt kämpande Lycka som strax åt sig tillbaka in i partiet och till slut kunde vinna slutspelet.