Nordstan, dag 1: Åke Ekener vann veteranblixten – Love Troberg Eskola övertygade i simultanen

Den 3 – 6 januari gick årets schackdagar vid Nordstadstorget. Detta är ett samarbete mellan Manhem och Nordstan som vid det här laget har ägt rum i trettio år. Årets program var mer fylligare än någonsin och bjöd för första gången på en ny juniorturnering i klubbens regi.

Den 3 januari, den första dagen, såg det säkra kortet Veteranblixten genomföras under deltaqande av fjorton grånade gentlemän. Tätstriden var jämn och hård och det var inte förrän i sista ronden som den kunde avgöras. Resultat: 1. Åke Ekener, Göteborgs SV 11½ (av 13), 2. Bertil Westergren, SK Kamraterna 11, 3. Göran Andersson 10, 4. Sören Svensson 9, 5. Gunnar Johansson, Lundby SS 8, 6. Johan Lönnroth 7½, 8.Ingvar Gummesson, SK Kamraterna 7, 9. Rune Torstensson, SK Kamraterna 5½, 10. Lars Andersson, SK Kamraterna 4, 11. Halid Cukur, SK Proletären 3½, 12.  Stanley Kassell 3, 13. Ilija Nikolic, SK Proletären 3, 14. Björn Johansson, Kålltorps SS 1 (14 delt.).

Första dagen såg också den öppna simultanuppvisningen äga rum. Under senare år har som regel en junior svarat för simultangivningen och eftersom Manhem har många duktiga ungdomar har det som regel varit att finna en lämplig för uppdraget. I år gick budet till årsnye Love Troberg Eskola, som efter en avvaktande start snart blev varm i kläderna och till slut var svår att få stopp på. På tjugofem partier tog Love storfina 21½ poäng!