Stormästarturneringen 4: Anton Frisk Kockum åter i ensam ledning

IM Jasmin Bejtovic
remis GM Emanuel Berg
Mats Welin
0 – 1 IM Thomas Henrichs
GM Hans Tikkanen
remis GM Tomi Nybäck
Anton Frisk Kockum
1 – 0 IM Victor Nithander
IM Daniel Semcesen
remis GM Eduardas Rozentalis

Stormästarturneringens fjärde rond inledde den nya veckan med remier för två tredjedelar av tättrojkan, nämligen Emanuel Berg och Eduardas Rozentalis. Vann gjorde därmed Anton Frisk Kockum mot Victor Nithander och ryckte därmed åt sig ensam ledning med fem ronder kvar att spela. IM-inteckning, stormästarinteckning, turneringsseger – de möjliga målen är lika frestande som talrika; dock skall man ha klart för sig att motståndet är starkt och att det gäller att behålla sansen.

Mats Welin spelade Spanskt mot Thomas Henrichs och spelade på f-linjens öppnande och på springarfält på kungsflygeln. Tysken gav en bonde för att stänga den vita vitlöparens diagonal mot kungen och bröt sedan upp centrum för sina pjäser. Mats spelade upp damen för att etablera hot, men när Henrichs erbjöd dambyte drog sig manhemiten tillbaka. De svarta pjäserna rörd e sig smidigt på diagonalerna mot vits kung och när de hade etablerat materialvinnande hot gav Mats slaget förlorat.

Eduardas Rozentalis spelade Nimzoindiskt mot Daniel Semcesen. Han gav löparparet men fick i gengäld fritt pjässpel. Semcesen sökte ta terräng som ersättning men litauern gled undan och kunde hela tiden finna bra fält för sina springare. Framemot fyrtio drag var en av springarna bytt mot vits ena löpare och spelarna tog remi i en balanserad ställning.

Tomi Nybäck var svart mot Hans Tikkanen och via en kungsindiskt dragföljd kom man in i en Ben-Oni-uppställning. Spelet förlades till damflygeln där svart sökte spel på en öppnad b-linje och längs den svarta diagonalen, men där vit kunde etablera motspel mot den isolerade svarta a-bonden. Finländaren balanserade detta med tryck mot centrum och i långa loppet tog hoten ut varandra med avveckling till tornslutspel som följd. Remi.

Jasmin Bejtovic spelade Engelskt mot Emanuel Berg, som valde en holländsk uppställning. Berg expanderade med e, f  och g medan bosniern stötte mot i centrum. Berg spelade aggressivt och öppnade spelet på kungsflygeln , men Bejtovic försvarade sig säkert och vid fyrtio drag hade man avvecklat till ett dubbelt och sedan enkelt tornslutspel med nästan inga bönder kvar. Remi.

Anton Frisk Kockum är årsbarn med Victor Nithander (födda 1987) och har mötts många gånger i juniorsammanhang. Partierna dem emellan brukar bli jämna och hårda och dagens uppgörelse utgjorde inget undantag. Öppningen blev Kungsindisk med Frisk Kockum som vit varpå Victor bytte av på d4 med öppen löpardiagonal och tryck mot vits bonde e4. Vit avancerade med kungsflygelbönderna och det blev en sorts angrepp i ultrarapid. Frisk Kockum gav en bonde men fick ett starkt springarfält på f6. Vit gav en kvalitet, men springaren på f6 hade säkert ett torns styrka. Spelet utvecklade sig ganska långsamt i en så spännande ställning och det tycktes som om Victor skulle lyckas bryta sig ur sin ställning. Han tvingade fram dambyte och hamnade i ett slutspel med kvalitet över. Normalt skulle väl tornet vara klart starkare än den vita springaren i en så vidöppen ställning, men det visade sig att springaren, som saknade bondeskydd likväl från sin centrumposition kunde ge sina kungsflygelbönder tillräckligt skydd. Bönderna avancerade steg för steg och när den vita kungen anslöt sig till böndernas offensiv stod sig svarts torn slätt. När sextiodragsstrecket nåddes var Victors krafter slut.

Ställningen efter fyra ronder: Anton Frisk Kockum 3, Emanuel Berg, Thomas Henrichs och Eduardas Rozentalis 2½, Jasmin Bejtovic, och Hans Tikkanen 2, Victor Nithander, Tomi Nybäck och Daniel Semcesen 1½ samt Mats Welin 1 poäng.

Turneringstabell för stormästarturneringen hittar du här.
Partierna från stormästarturneringen och Elo-turneringen hittar du här.