Stormästarturneringen 1: inledande seger för Victor Nithander mot topprankade Nybäck

IM Jasmin Bejtovic remis IM Daniel Semcesen
Mats Welin 0 – 1 Anton Frisk Kockum
IM Thomas Henrichs remis GM Hans Tikkanen
GM Emanuel Berg remis GM Eduardas Rozentalis
IM Victor Nithander 1 – 0 GM Tomi Nybäck

På lördagen inleddes Manhems stormästarturnering. Två manhemiter finns med i det kvalificerade startfältet och hemmapubliken kunde glädja sig åt att Victor Nithander tog hela poängen mot tävlingens högst rankade deltagare, finske Tomi Nybäck. En fin skalp för hemmasonen! Mats Welin gör debut i de här sammanhangen och var hårsmånen från att ta poäng från den tredje göteborgaren, Örgrytes Anton Frisk Kockum.

Lundaboende bosniern Jasmin Bejtovic  förde de vita pjäserna mot Daniel Semcesen och inledde med Retis spelöppning. Det blev tidigt dambyte, och trots asymmetrisk ställning blev spelet ganska förflackat. Spelarna enades om remi, troligen med ganska gott samvete.

Årets tävling är den tredje som är stormästarkvalificerande och de två första upplagorna har sett Emanuel Berg som vinnare. I första ronden av årets tävling ställdes han mot Litauens välrenommerade stormästare Eduardas Rozentalis, som med de svarta pjäserna valde Ryskt parti. Ryskt har ett rykte om att vara remibetonad, tvivelsutan beroende på den ofta symmetriska bondeställningen med en öppen e-linje som lämpar sig väl för att byta av de tunga pjäserna. Berg snodde åt sig en bonde, men litauern skapade tillräckligt motspel och kunde föra in spelet i ett materiellt lika slutspel med löpare mot springare. Bergs springare kunde ha blivit dominerad av Rozentalis´ löpare men han kunde hålla balansen och spelarna tog remi genom dragupprepning.

Tyske IM Thomas Henrichs är en ny bekantskap för den göteborgska schackpubliken men ingen dununge detta till trots. Med två stormästarinteckningar på sin meritlista jagar han förstås den tredje och i öppningsronden ställdes han mot de två senaste årens svenske mästare Hans Tikkanen, som spelade Slaviskt med de svarta pjäserna. Partiet bjöd på livaktigt pjässpel som gav tysken en merbonde. Svarts motspel var dock fullt tillräckligt och vid fyrtiodragsstrecket delade spelarna poängen.

Victor Nithander fick nöjet att inleda med vit mot topprankade finländaren Tomi Nybäck med det respektingivande Elo-talet 2638. Slutet Spanskt blev öppningen med Victor som vit, men partiet tog snart mindre slutna banor efter att Nybäck brutit upp centrum med framstöten d6-d5. På några drags sikt innebar detta ett bondeoffer, som gav tryck mot Victors centrum och kungsställning längs e-linje och diagonaler. Också Victor riktade pjäser mot motståndarkungen och ställningen blev ganska tillspetsad, i synnerhet som Nybäck drog på sig dålig tid. Ställningen öppnades ytterligare och Nybäck offrade kvalitet, vilket hade kunnat leda till remischackar. Finsk sisu innebar dock i det här fallet att spela på vinst i egen tidsnöd och svart försmådde denna möjlighet med en kläpp som hade hängt om digitalklockorna varit utrustade med en sådan. Victor är som bekant inte ofarlig när han får vittring på kungen och när fyrtiodragskontrollen var avklarad bröt det svarta försvaret samman.

Mats Welin och Anton Frisk Kockum är båda debutanter i klubbens stormästarturnering, men båda har tidigare spelat i de IM-turneringar som föregick dem. Mats lät premiären gick i Engelskts tecken och Frisk Kockum bemötte den öppningen symmetriskt. Mats tog initiativet på damflygeln, men svart motstötte i centrum, vilket gav en bonde, ehuru den kom i skepnad av den ensamma kantbonden på a. När den föll med övergång i rent löparslutspel med fyra bönder var på kungsflygeln talade det mesta för ett fredsslut, men örgrytespelaren aktiverade sin kung och när Mats tillät att löparbyte framtvingades var klockan slagen.

Veteranmärket i brons: Calle Jarebo , 10 år som manhemit.

Stormästargruppen år 2012: stående fr.v. Tomi Nybäck, Eduardas Rozentalis, Jasmin Bejtovic,
Daniel Semcesen och Hans Tikkanen; sittande fr.v. Thomas Henrichs, Anton Frisk Kockum, Victor Nithander, Mats Welin och Emanuel Berg (Foto: Sören Svensson).

Turneringstabell för stormästarturneringen hittar du här.
Partierna från stormästarturneringen och Elo-turneringen hittar du här.