Stormästarturneringen 3: fältet trycks ihop

Mats Welin
1 – 0 IM Daniel Semcesen
IM Thomas Henrichs
1 – 0 IM Jasmin Bejtovic
GM Emanuel Berg
1 – 0 Anton Frisk Kockum
IM Victor Nithander
remis GM Hans Tikkanen
GM Tomi Nybäck
remis GM Eduardas Rozentalis

Den tredje ronden av stormästarturneringen fick toppstriden att tätna väsentligt. Hittills ledande Anton Frisk Kockum förlorade ett hårt slutspel mot Emanuel Berg. De tu delar nu ledningen på två poäng, vilket också Eduardas Rozentalis står på. De båda manhemiterna klarade sig bra i går: Victor Nithander delade poängen med svenske mästaren Hans Tikkanen och Mats Welin lät sig inte knäckas av sina två inledande förluster utan drog det längsta strået mot solide Daniel Semcesen.

Tomi Nybäck mötte som vit Eduardas Rozentalis, som försvarade sig Damindiskt. Efter bondebyten i centrum belägrade vit en efterbliven bonde på c6, medan svart lade sitt krut på den isolerade vita dambonden. Inte överraskande ledde generalavbyten till att båda bönderna försvann och kvar fanns blott båda spelarnas tunga pjäser och fredsvilja.

Victor Nithander spelade Engelskt mot Hans Tikkanen och spelet antog karaktären av Sicilianskt med omvända färger. Victor kunde expandera i centrum med sin dambonde som blev isolerad. Tikkanen blockerade denna bonde, vilket reducerade vits aktiva möjligheter och efter dryga trettio drag enades spelarna om remi.

Thomas Henrichs spelade vit mot Jasmin Bejtovic, som besvarade Damgambit med Tarrasch. Ganska snart hade hela bondegänget cde försvunnit från brädet och de stora pjäserna hade alltså fritt fram. Efter dambyte fick vit tillfälle att via spik på damflygeln skaffa löparpar mot två springare i tillägg till en isolerad svart bonde på e-linjen. De vita löparna hamrade mot den svarta ställningen och svart försökte försvara sig med springaren på blockadfältet d5, som vit sökte underminera med framstöt med f-bonden. Det var ont om plats för de ansatta svarta pjäserna och via ett kvalitetsoffer gav tysken sina löpare ytterligare svängrum. Följden blev övergång i ett slutspel TLL mot TT där vit vann enkelt på kungsangrepp.

Mats Welin spelade Spanskt mot Daniel Semcesen som ställde upp sig slutet. Vit skapade en fribonde på d-linjen, som Semcesen blockerade med en av sina springare, som samtidigt garderade bonde på f7 mot vits tryck när f-linjen hade öppnats. Mats förde fram dam och springare i mattangrepp med hot också mot bönderna på e5  och f7. Hoten var för svåra för svart att bemöta och han var tvungen att släppa bonde för övergång i slutspel. Mats centraliserade sin kung och ställd inför ännu en bondeförlust gav Semcesen slaget förlorat.

Anton Frisk Kockum spelade Sicilianskt mot Emanuel Berg, som fortsatte med 3. Lb5. Spelet blev slutet och såg ganska jämnt efter att tornen hade bytts av; dock hade Frisk Kockum en dubbelbonde som minne av pjäsbytet tidigt i partiet på c6. Efter tjugofemte dragets dambyte återstod ett slutspel med tre lätta pjäser på var sida. Efter en tids manövrerande föll den främre av svarts dubbelbonde och den fråga man som publik ställde sig var om det skulle gå att vinna med tre lätta pjäser och fyra bönder mot tre. Svaret skulle visa dig bli ja sedan Berg påvisat den svarta a-bondens svaghet och mot den snart bortflyende vita a—bonden fanns få motmedel. Svart prövade ett desperat pjäsoffer men utan att belönas för det.

Ställningen efter tre ronder: Emanuel Berg, Anton Frisk Kockum och Eduardas Rozentalis 2, Jasmin Bejtovic, Thomas Henrichs, Victor Nithander och Hans Tikkanen 1½, Tomi Nybäck, Daniel Semcesen och Mats Welin 1 poäng.

Turneringstabell för stormästarturneringen hittar du här.
Partierna från stormästarturneringen och Elo-turneringen hittar du här.