Stormästarturneringen 2: Anton Frisk Kockum ensam på full poäng

IM Jasmin Bejtovic
1 – 0 Mats Welin
GM Eduardas Rozentalis
1 – 0 IM Victor Nithander
GM Hans Tikkanen
remis GM Emanuel Berg
Anton Frisk Kockum
1 – 0 IM Thomas Henrichs
IM Daniel Semcesen
remis GM Tomi Nybäck

Den andra ronden av Manhems stormästarturnering bjöd än en gång på kamp som dock inte gick hemmaspelarnas väg den  här gången. Victor Nithander ställdes mot erfarne stormästaren Rozentalis medan Mats hade att tas med Jasmin Bejtovic, i båda fallen med nederlag som följd.

Grünfeld blev öppningen mellan Daniel Semcesen och Tomi Nybäck med den förstnämnde som vit. Kanske var finländaren något tilltufsad efter gårdagens nederlag, för partiet styrde ganska snabbt mot en dragupprepning efter trettiotalet drag.

Jasmin Bejtovic  spelade Engelskt mot Mats Welin och ställningen såg länge lika ut. Vit fick dock mer terräng och hade lättare att manövrera än Mats som hade litet svårt att hitta rutor. Ändå höll han spelet väl uppe tills han försmådde dambyte och i stället hamnade så illa med damen och den blev fångad. Bosniskt 1 – 0.

Eduardas Rozentalis spelade Trompowsky mot Victor Nithander. Litauern gick på knock direkt, rockerad långt och via ett skenoffer av springaren tvangs manhemiten överge rockaden och placera kungen på en obehaglig plats i centrum där den blev jagat villebråd. Kungen försökte fly till kungsflygeln, men efter linjeöppning tog vits tunga pjäser i med hårdhandskarna. 1 – 0 till Rozentalis.

Ett intressant möte var det mellan Emanuel Berg, sverigemästare 2009 och 2010, och Hans Tikkanen, hans efterträdare 2011 och 2012. I en Damgambit spelade Berg svart och valde Tarraschförsvaret. Partiet kom att bjuda på livligt spel med ht och mothot. Berg valde att ge pjäs för att få båda tornen på näst sista raden, som sedan tog ut remischackar.

Anton Frisk Kockum spelade Spansk Centrumgambit mot tyske Thomas Henrichs. Till synes något lättvindigt släppte tysken en centrumbonde och Frisk Kockum fick tillfälle att visa sin teknik när den merbonden skulle omsättas i vinst.

Turneringstabell för stormästarturneringen hittar du här.
Partierna från stormästarturneringen och Elo-turneringen hittar du här.