Allsvenskan 6: tung rond för manhemiterna

Söndagen den 26 februari spelades Allsvenskans sjätte och näst sista rond och även denna gång blev facit ett minus för de våra: de sjutton lagen nedanför Elitserien samlade in fyra segrar, två oavgjorda, sex förluster, två derbymatcher och en frirond.

I division I Västra förlorade Tvåan än en gång, denna gång med 3½-4½ mot Alingsås SS (utan Ulf Andersson) och blev  nu på allvar indraget i bottenstriden. Trean utgjorde en samtidig tröst via vinst mot SA Mark med 5 – 3, vilket dock på intet vis säkrar kontraktet.

Fyran fortsatte sitt segertåg i division II:5 med en bortavinst mot Östra Skaraborgsalliansen med 2½-5½. I granngruppen II:6 spelade Femman oavgjort hemma med Proletären med 4 – 4.

I division III:6 spelade Sexan borta mot Göteborgs SS med storseger 1 – 7 som följd. Samtidigt mötte Åttan i samma serie Team Sjuhärad hemma i en match som inte kom att gå otvistad till hävderna. Vid ett av borden spelade Sjuhärads man mot en ärrad manhemit; manhemiten stod bra, för att inte säga mycket bra, för att inte säga på vinst. Stor blev dock manhemitens förvåning (fast han inte riktigt förstod varför) när Sjuhärads man i ett sista försök dunkade in Dc7-a4+, ett mycket starkt drag om man inte räknar in det sedvanliga kravet på regelrätthet. Manhemiten gav slaget förlorat, men man måste nog säga att händelseförloppet väckte en viss harm bland manhemiterna när det  framgick hur  dunderdraget kommit till och även att Team Sjuhärads man hela tiden varit medveten om på vilken sida av schackreglerna han hade opererat. Protest inlämnades till Sveriges Schackförbund, vilket, det skall sägas, inte alls skedde i konflikt med motståndarlaget. Protesten gick Manhems väg men matchen förlorades ändå med  5 – 3.

I grupp III:7 besegrade Sjuan Länsmansgården hemma med 7 – 1.

Tabeller och bordsresultat för de allsvenska serierna hittar du här.

I göteborgsseriens division IV  var det denna gång dags för derby mellan Tian och Elvan, som vanns av de senare med ½-4½. Tretton hade frirond, men Tolvan förlorade hemma mot Mölndal 2 med 2 – 3 samtidigt som Nian nådde oavgjort borta mot Lundby 2.

I division V hade våra lag det tufft och måste  inregistrera flera nederlag och det var bara i  derbyt mellan Aderton och Fjorton som Aderton fick en seger med 4½-½. I övrigt förlorade Femton mot Solrosen 1 – 4, Sexton mot Kålltorp 2  med 4 – 1 och Sjutton  mot Hindås med 1½-3½.

Tabell för göteborgsseriens division IV hittar du här. Division V hittar du här.