Elitserien 5: Manhem tog solid seger i derbyt mot Kamraterna!

På lördagen spelades Manhems femte match i årets elitserie och för motståndet svarade inga mindre än Kamraterna i ett klassiskt göteborgsderby. Det blir alltid hårda matcher, inte minst för att Kamraterna brukar mönstra det bästa lag de kan ställa på benen. Det tar vi som en komplimang! Matchen inleddes vid den vanliga tiden klockan 11.00.

Manhem drabbades av ett förfall när Rikard Winsnes måste lämna återbud i mitten av veckan och eftersom Peter Vas är i England vägde medelrating över i våra gästers favör, om än med decimalers marginal. Det var bäddat för ett spännande möte och som vanligt livesändes matchen genom Håkan Warstons kunniga försorg.
 

SS Manhem   SK Kamraterna   Resultat
Johan Hultin 2359 Bengt Svensson 2467 remis
Joel Åkesson 2349 Jesper Hamark 2395 remis
Victor Nithander 2519 Ingvar Andréasson 2414 1 – 0
Magnus Carlhammar 2329 Anton Åberg 2403 remis
Mats Welin 2353 Tom Borvander 2228 1 – 0
David Fendrich 2254 Michael Andersson 2219 remi
Karl Johan Moberg 2337 Lars Madebrink 2276 remis
Said Outgajjouft 2139 Matti Svenn 2262 remis
  2330   2332 5 – 3

Första paret ut blev Johan Hultins möte med Bengt Svensson vid första bordet. Johan hade förberett Rubinstenvarianten i Franskt som svart och ganska snart hade spelet antagit en förflackad karaktär. Med tiden byttes pjäserna ned till dam och olikfärgade löpare och om någon hade chanser till fördel var det svart. Strax före trettiodragsstrecket enades spelarna om remi. ½-½ och en bra start på matchen för Manhem.

Vid andra bordet mötte Joel Åkesson som vit Jesper Hamark, som valde HalvTarrasch. Joels pjäser hukade till språng bakom centrumbönderna och ganska snart forcerade manhemiten spelet och skapade en fribonde på d-linjen. Dynamisk jämvikt rådde dock med svart blockad av bonden och vitt pjässpel som vägde upp det svarta trycket mot fribonden. Joel lyckades pressa ned sin fribonde till d6 men till priset av att det sista lätta pjäsparet byttes av. Med bara tunga pjäser kvar var blockaden mycket svårhävd och i slutet av tidsnöden beseglades fredsslutet. 1 – 1.

Mats Welin spelade Nimzoindiskt mot Tom Borvander vid femte bord och ganska snart fick han till dambyte för tryckspel på damflygeln. Vits c-bonde, illa pressad, måste kasta in handduken ställd mot svarts aggressiva pjäser. Manhemitens tryck mot bönderna förblev starkt och i tjugosjunde draget såg sig Borvander nödsakad till ett desperat bondeoffer. Mats kunde bemästra komplikationerna och styra in i slutspel med två merbönder. Kamratenspelaren avslutade med en missad gaffel, men ställningen var ändå förlorad. 2 – 1 till Manhem.

Lagledaren Said Outgajjouft fick förstärka laget till följd av det nämnda förhindret och mot Matti Svenn spelade han vit i klassiskt Franskt. Svart kunde och borde nog ha belägrat vits klassiska bondecentrum men sökte i stället aktivitet på damflygeln med pjäserna. När Said hade fullbordat utvecklingen kunde  han i stället söka kungsangrepp på andra sidan. Han kunde och borde nog ha behållit greppet där, men sökte och fick i stället slutspel med springare på var sida. Det såg bra ut, men i grevens tid kunde Svenn motaktivera sig och rädda remi. 2½-1½ till Manhem.

Victor Nithander spelade svart vid tredje bord och fick emot sig en oregelbunden spelöppning av Ingvar Andréasson. Victor ställde upp sig kungsindiskt mot Andréassons  osorterade blandning av vits pjäser. Det hela såg rätt bra ut för manhemiten när vit gjorde ett spekulativt bondeoffer och några drag senare ytterligare ett för att öppna Victors kungsställning. Efter fyrtiodragsstrecket fick kamratenspelaren tillfälle att ta tillbaka de två offrade bönderna, men Victor hade sett längst, kunde centralisera en springare och hota matt i tre oparerbart. 3½-1½ till Manhem.

David Fendrich spelade Engelskt vid sjätte bordet mot Michael Andersson och kastade fram bönderna framför sin egen kung i ett försök att blottställa den svarta. I den vidöppna ställningen släppte Andersson en bonde men fick samtidigt själv en central fribonde. David dubblerade tornen mot Anderssons kungsställning, men precis när angreppet slog igenom hade den svarta fribonden hunnit ned till andra raden och manhemiten nödgades ta ut remischackar. 4 – 2 till Manhem.

Anton Åberg spelade Wedberg-systemet mot Magnus Carlhammars engelska uppställning vid fjärde bord. Magnus manövrerade mot centrumfälten men Åberg förde fram sin f-bonde mot den vita kungen. Rund trettionde draget öppnades ställning med pjäsbyten som konsekvens. I ett dubbelt tornslutspel vägde spelet fortfarande jämnt och det fortsatte det att göra genom de avbyten som förflackade ställningen allt mer. När spelarna tog remi efter 58 drag återstod bara en bonde utöver  kungarna i ett korrekt och kontrollerat parti. 4½-2½ till Manhem.

Vid sjunde bordet spelade Karl Johan Moberg och också här blev spelöppningen Engelsk med Lars Madebrink bakom de vita pjäserna. Moberg ställde upp sig Kungsindiskt och avancerade snabbt med e- och f-bonde. Han fick tillfälle att parkera en springare på centrumfältet e5 och stötte snart också med g-bonden, samtidigt som motståndarens damflygelspel inte såg särskilt hotfullt ut. Vid trettiodragsstrecket fick de framstormande svarta bönderna närkontakt med vits kungsställning och några drag senare försmådde Kalle ett lovande pjäsoffer som nog hade vunnit dam mot torn och löpare med goda vinstchanser. Som det blev fick Madebrink motspel och partiet ebbade ut i ett slutspel med remi som följd. 4 – 2 till Manhem!

Övriga resultat: Eksjö-Aneby-alliansen – Västerås SK  2½ – 5½, SK Rockaden, Sthlm – Solna SS 4½ – 3½, Limhamns SK – Lunds ASK 5 – 3.

Tabellen haltar alltjämt, men mindre allvarligt. Siffra inom parentes anger antalet spelade matcher. Ställningen: Team Viking 12/37 (6 spelade matcher), SK Rockaden, Sthlm 8/29½ (6), Limhamns SK 6/24½ (6), Lunds ASK 6/22 (4), SS Manhem 6/19½ (5), Västerås 6/18 (5), SK Rockaden, Umeå 4/20 (6), Eksjö-Aneby-alliansen 4/17 (6), Solna SS 2/16 (5), SK Kamraterna 0/12½ (5).

Se serietabell och matchresultat på Sveriges Schackförbunds hemsida (Allsvenskan).

I  och med den gångna ronden sticker Manhem upp till femte plats i serietabellen med fyra ronder kvar att spela. Notera att steget upp till tredje är ynkligt litet. De lag vi har  kvar att möta är Lund (fyra), Solna (nia), Eksjö-Aneby-alliansen (åtta) och Västerås (sexa). Kommer vi att få se ett fortsatt avancemang?

För Manhems del fortsätter serien den 19 februari med den svåra matchen mot Lunds ASK på hemmaplan.