Nordstan, dag 3 – Magnus Carlhammar vann mästarmötet och Johannes Aira Trettondagsblixten

Fredagen var den tredje av fyra schackdagar i Manhems regi på Nordstadstorget och även en dag som bjöd på mycket aktiviteter. Knattecupen fortsatte med de två återstående kvartsfinalerna och i dessa kunde först Keivan Mohsevand vinna över Gabriel Slåttnes med 1½-½ och sedan Andreas Thorén vinna en hård match mot Gabriel Eriksson med samma siffror.

Under fredagen spelades också den s.k. Trettondagsblixten, vars namn nog ganska väl talar om sammanhanget. Resultat: 1. Johannes Aira 10 (av 11) 2. Jens Lundell, Kålltorps SS 9, 3. Jan Möller 9, 4. Robert Wiklund, Götaverkens SK 7½, 5. Anders Pettersson 7½, 6. Galina Stankovica, Lettland 6, 7. Hampus Lane 5½, 8. Cong Vo Thanh 4½, 9. Patrik Abrahamsson 3, 10. Sandro Olofsson 2, 11. Leonardo Aira 2, 12. David Berg 0 (12 delt.).

För dagens finschackliga inslag svarade Manhems mästarmöte, där från i fjol titelförsvarande mästaren Magnus Carlhammar tog sig an utmanaren Victor Nithander. Det första partiet, med Magnus som vit, spelades med jämvikten i behåll hela tiden tills parterna enades om remi med två lätta pjäser på var sida när tiden var slut, i synnerhet för Magnus. Det andra partiet blev en rafflande historia där Magnus som svart tidigt offrade pjäs mot Victors kungsställning. Victor dröjde med att slå pjäsen men såg sig till slut tvungen. Efter någon schack jagades Victors kung ut i centrum, där en springare fll offer för en damschack och därmed var alltså den materiella jämvikten återställd, men med Victors kung i fortsatt trångmål.Den svarta pressen höll i sig och till sist måste Victor ge slaget förlorat. Ett underhållande parti och en fin skalp för Magnus!

Klubbens schackdagar avslutas på lördag, då Manhems knatttecup avslutas med semifinaler och final. En vinnare av Nordstadsproblemet kommer också att dras bland de inlämnade lösningarna.